Actiegroep in beroep tegen sanering kleiputten Terhagen in Rumst en Boom: "We vragen enkel dat asbeststort verdwijnt"

De actiegroep "Red Onze Kleiputten" heeft besloten om in beroep te gaan tegen de vergunning om de kleiputten van Terhagen in Rumst en Boom volledig te saneren. De kleiputten werden tot de jaren 80 gebruikt als stortplaats voor huisvuil en een klein gedeelte was een stort voor asbest. De provincie en de Vlaamse Waterweg kunnen het hele gebied nu saneren. De actiegroep vraagt enkel de sanering van het asbeststort.  De provincie zegt dat het hele gebied verontreinigd is en dat er waardevolle natuur in de plaats komt. 

Vlaams minister van Omgeving, Zuhal Demir (N-VA) heeft de omgevingsvergunning voor de volledige sanering van het huisvuil- en asbeststort in Rumst en Boom goedgekeurd. 

Daar is de actiegroep Red Onze Kleiputten niet mee akkoord. “We zijn ontzettend blij dat het asbeststort gesaneerd wordt, maar negentig procent van de kleiputten is huisvuilstort. Een bodemsaneringsdeskundige zegt dat het huisvuilstort geen risico met zich meebrengt en dus geen sanering nodig heeft”, zegt woordvoerder Frank Van Houtte. “Dat is waardevolle natuur die ontbost zal worden.” 

De actiegroep trekt naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen en als het nodig is naar de Raad van State en de rechtbank.

Zonder sanering zou het gebied nog deccenialang een bron van ernstige verontreiniging blijven
Luk Lemmens, gedeputeerde provincie Antwerpen (N-VA)

De provincie zegt dat de sanering van het hele gebied wel verantwoord is. Uit verschillende analyses van OVAM blijkt dat er in het grondwater hoge tot zeer hoge concentraties aan vervuilende stoffen zitten. 

"Deze verontreiniging verantwoordt de grondige sanering zoals ze nu voorligt", zegt gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA). "De vele analyses tonen duidelijk aan dat een niet afgedekte huishoudelijke stortplaats nog decennialang een bron van ernstige verontreiniging zou betekenen. We kunnen nu echt aan de slag, in dialoog met de buurtbewoners". 

Het gebied wordt voor het grootste deel opnieuw bebost met inheemse loofbomen. Het wilde karakter blijft behouden. Er zullen verharde en onverharde paden lopen en het gebied blijft toegankelijk voor wandelaars en fietsers. 

Gronden van Oosterweelwerf

Vlaams minister van Omgeving, Zuhal Demir, betreurt het verdwijnen van het bos, maar belooft een compensatie. “Dat het jonge bos zal verdwijnen, betreur ik ook, maar de eindsituatie is een fundamentele verbetering voor ons leefmilieu”, vertelt Demir. “Er is een sanering van dit asbest- en huisvuilstort nodig om de grondwaterverontreiniging niet te laten verspreiden en de gezondheidsrisico’s van het voormalige asbeststort weg te nemen.”

Nadien worden de kleiputten weer opgevuld met grond die afkomstig is van de Oosterweelwerf. Daar worden wel strikte voorwaarden aan gekoppeld.  Zo mag het enkel om niet-verontreinigde grond gaan.

Meest gelezen