Videospeler inladen...

BEKIJK - Bart De Wever als gijzelnemer tijdens training van politie en brandweer in Antwerpen 

Brandweer Zone en Politiezone Antwerpen trainen sinds enkele maanden samen om slachtoffers op een veilige manier te kunnen bevrijden tijdens een gewapend incident. Het gaat om een Casualty Extraction Rescue Team (CE-RT) waarbij de politie zorgt voor de veiligheid en de brandweer voor de evacuatie. Tijdens een demonstratie van de training trad burgemeester Bart De Wever (N-VA) op als gijzelnemer. 

Sinds enkele maanden trainen de politie en brandweer in Antwerpen samen voor het bevrijden van slachtoffers bij gewapende incidenten. Die manier van werken werd ontwikkeld door de Antwerpse hulpdiensten en is uniek voor ons land. De samenwerking werd ondergebracht in de "Casualty Extraction en Rescue Teams" (CE-RT). 

Eerst komt de politie ter plaatse die de daders probeert te neutraliseren en vervolgens wordt de brandweer geïntegreerd om zo veel mogelijk slachtoffers te bevrijden. De trainingen zijn bedoeld voor alle eerstelijnsmedewerkers van politie en brandweer.

Tijdens een demonstratieoefening in een verlaten schoolgebouw in Antwerpen vond er vandaag een "AMOK-situatie" plaats. Dat is een situatie waarbij er meerdere verdachten zoveel mogelijk slachtoffers proberen maken. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) speelde als gijzelnemer en slachtoffer vandaag. "Ik moest toch de persconferentie houden om het CE-RT voor te stellen aan de pers en toen kwam het idee om nog een kwartiertje als terrorist en slachtoffer te spelen. Zo'n schietpartij maakt toch indruk", zegt De Wever (N-VA). 

Meest gelezen