Renteloze renovatielening kan vanaf 1 juli worden aangevraagd

 ©  Shutterstock

De renteloze renovatielening van de Vlaamse overheid kan vanaf 1 juli worden aangevraagd, voor een maximaal bedrag van 60.000 euro. Dat hebben minister van Financiën Matthias Diependaele en minister van Energie Zuhal Demir (allebei N-VA) woensdag gemeld. De lening werd eind vorig jaar aangekondigd als een van de instrumenten tegen energiearmoede.

mtm
Bron: BELGA

Vlaanderen voegde eerder al de energie- en woonpremies samen tot de Mijn VerbouwPremie. Die wordt nu aangevuld met de Mijn VerbouwLening. De doelgroep zijn de lagere en middeninkomens. Een alleenstaande met één persoon ten laste, bijvoorbeeld, mag tot 65.960 euro per jaar verdienen om in aanmerking te komen.

Het maximale leningsbedrag bedraagt 60.000 euro, af te betalen op maximaal 25 jaar. Daarmee kunnen alle investeringen die in aanmerking komen voor de Mijn VerbouwPremie worden gefinancierd. Er zijn wel bovengrenzen per categorie. Zo mag er tot 17.250 euro worden ontleend voor dakrenovatie en tot 18.000 euro voor buitenmuurrenovatie.

Ook verhuurders komen in aanmerking voor de lening. Zij moeten in ruil wel gedurende negen jaar een maandelijkse korting geven op de huurprijs. Het gaat bijvoorbeeld om 20 euro voor een lening tot en met 15.000 euro en 80 euro voor een lening tot en met 60.000 euro. Voor verhuurders geldt geen inkomensvoorwaarde, maar hun maandelijkse prijs mag niet boven 900 euro liggen.

Vlaanderen maakt 108 miljoen euro vrij voor de maatregel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen