© RTV

Voetbalbond stelt eerste Belgian Red Court voor met Jan Ceulemans als peter: “Fantastisch voor de jeugd”

Lier -

De Koninklijke Belgische Voetbalbond heeft woensdag het eerste afgewerkte Belgian Red Court voorgesteld aan het Stadspark in Lier. Ereburger en voormalige Rode Duivel Jan Ceulemans (65) is ambassadeur van het buurtvoetbalpleintje. De komende jaren zullen er over heel het land nog een veertigtal zulke veldjes worden aangelegd. Zo wil de voetbalbond nog meer jongeren aan het voetballen krijgen én een sociale rol vervullen.

Bert Provoost

Enkele G-spelers die het veldje kwamen inspelen konden hun enthousiasme niet verbergen. “Geweldig chique. Prachtig. Nooit gezien”, was hun oordeel over het op en top nieuwe voetbalveldje, met aan de kanten een grote afbeelding van Jan Ceulemans als ambassadeur.

Jan Ceulemans mocht het lintje doorknippen. © Joren De Weerdt

In 2005 en 2006 bouwde de voetbalbond veertig voetbalterreintjes in België in samenwerking met UEFA. Vijftien jaar later hebben veel van deze terreinen nood aan een stevige renovatie. “Samen met de hulp van steden en gemeenten en commerciële partners Proximus en de Nationale Loterij zullen verouderde voetbalpleintjes gerenoveerd worden en zullen er ook nieuwe velden gecreëerd worden”, zegt Leroy.

Maatschappelijke rol

De voetbalbond noemt de Belgian Red Courts in de eerste plaats ‘een grootschalig sociaal project’. “We zijn de grootste sportbond met 550.000 leden en dan heb je een maatschappelijke rol te spelen. Deze kleine voetbaltempels verenigen jong en oud rond het voetbalspel. Zo willen we nog meer kansen geven aan jongeren om te voetballen en de sport zo als hefboom voor verandering gebruiken”, zegt marketingdirecteur Manu Leroy van de KBVB.

Naast de afbeelding van ‘de Caje’ kan je moeilijk naast kijken. © Joren De Weerdt

“De steden en gemeenten waar deze terreintjes komen zijn ook heel enthousiast om met door ons opgeleide coaches, de lokale jongerenverenigingen, scholen, voetbalclubs en welzijnsorganisaties activiteiten op te zetten rond de pleintjes”, vult verantwoordelijke Robin Cnops van de voetbalbond nog aan.

Voetbalplezier

De Lierse burgemeester Rik Verwaest (N-VA) had een dubbele boodschap. “In Lierke Plezierke komt het voetbalplezier met vrienden natuurlijk op de eerste plek. Maar wie weet kan vandaag een nieuwe generatie Cajes hier ontstaan?”, verwees hij naar zijn ereburger wiens afbeelding aan beide zijden van de boarding is aangebracht.

“In mijn tijd waren de veldjes niet zo knap als dit. Dat bestond toen nog niet. Ik ben hier in Lier geboren op het Sionsplein en daar voetbalden we op een pleintje in steen”, zegt Ceulemans zelf.

De eerste balletjes werden woensdag getrapt. © Joren De Weerdt

“Voor de jeugd is het fantastisch om in zo’n mooi kader te mogen voetballen. Ik ben zeker en vast fier dat mijn naam aan dit veld verbonden is. Ik vind het ook belangrijk dat er overal in het land zulke velden gaan komen met andere Rode Duivels of Red Flames als peter.”

“Of op pleintjes als dit grote voetballers gevormd worden? Ik denk dat het zeker een voordeel is om op pleintjes te spelen. Je ontwikkelt je balgevoel, je leert op korte ruimte te spelen. Dat moet je van jongsafaan ontwikkelen”, zegt het Lierse voetbalicoon.

Ook in Sint-Niklaas en Waregem zijn de werkzaamheden voor heel binnenkort ingepland. Andere plekken volgen. “Met een tiental andere steden en gemeenten zitten we in de laatste planningsfase om in 2022 ook op hun grondgebied een Belgian Red Court te bouwen”, geeft KBVB-CEO Peter Bossaert nog mee.

 © Joren De Weerdt

 © Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

Naast de foto van ‘de Caje’ kan je moeilijk naast kijken. © Joren De Weerdt

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Voetbal