picture alliance / SVEN SIMON

Duitse brouwerijen kampen met tekort aan bierflesjes: "Breng ze zo snel mogelijk terug naar de winkel!"

Met de zomer in het vooruitzicht zitten de Duitse bierproducenten met de handen in het haar: er dreigt een tekort aan flesjes en de fors gestegen prijs ervan is vooral voor de kleinere brouwerijen een probleem aan het worden. De brouwers roepen de klanten dan ook op om de lege flesjes met statiegeld zo snel mogelijk terug te brengen.

Duitsers houden vanĀ  bier en horen ook bij de grootste gebruikers van gerstenat in Europa. Net daarom komt de waarschuwing van Holger Eichele, de topman van de Deutscher Brauer-Bund -federatie vanĀ  brouwers- erg ongelegen. Aan het blad Bild vertelde Eichele dat bier deze zomer niet enkel fors duurder zal worden, maar dat er zelfs tekorten dreigen.

Uiteraard zijn de hogere prijzen voor granen zoals gerst, maar ook energie en transport de boosdoeners, maar het grootste probleem ligt bij de bierflesjes, aldus de Duitse opperbrouwer. De prijs van die flesjes ligt nu 80 procent hoger dan een jaar geleden. Uiteraard is dat slechts een deel van het totale prijskaartje van bier, maar bier zou in Duitsland deze zomer tot 30 procent duurder worden dan vorig jaar. (Lees verder onder de foto).

Het flesjestekort dreigt vooral een probleem te worden van kleine en middelgrote brouwerijen omdat de grote producenten vaak het eerst toegeleverd krijgen. De brouwers roepen de klanten dan ook op om de flesjes niet te laten staan in de kelder of de garage, maar ze zo snel mogelijk terug te brengen naar de winkel zodat ze opnieuw gebruikt kunnen worden.

In Duitsland wordt bier vooral in flesjes verkocht en veel minder in blik. Duitsland is de grootste bierproducent in Europa, net voor Groot-Brittanniƫ, Rusland en Frankrijk. Het bierverbruik per hoofd ligt dan weer het hoogste in Tsjechiƫ voor Oostenrijk en Duitsland.

Meest gelezen