België, Nederland, Duitsland en Denemarken willen grootste groene energiecentrale bouwen in Noordzee

Ons land bundelt samen met Denemarken, Duitsland en Nederland de krachten om de capaciteit van windmolens in de Noordzee fors uit te breiden. De vier regeringsleiders tekenden daarvoor vandaag een akkoord in Denemarken. Bedoeling is om windmolenparken in zee zoveel mogelijk met elkaar te verbinden tot één groot netwerk. En de capaciteit tegen 2050 te vertienvoudigen. De windmolenparken zullen dan evenveel stroom kunnen leveren als 75 grote kernreactoren.

De ambities zijn niet min. De voorbije 30 jaar bouwden de vier landen samen 15 gigawatt aan windturbines op zee. Tegen 2030 moet dat 65 gigawatt worden om tegen 2050 uiteindelijk een capaciteit van 150 gigawatt aan windmolens op zee te hebben. Tien keer meer dan de huidige capaciteit en voldoende om 150 miljoen gezinnen van stroom te voorzien.

Daarvoor gaat ons land samenwerken met Nederland, Duitsland en Denemarken. In het Deense Esbjerg werd vandaag een akkoord ondertekend door premier Alexander De Croo, de Deense premier Mette Frederiksen, de Nederlandse premier Mark Rutte en de Duitse kanselier Olaf Scholz, in het bijzijn van Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen.

"Het journaal" was vandaag bij de ondertekening van het akkoord in Denemarken. Herbekijk de reportage:

Videospeler inladen...

"We hebben echt nood aan goedkope energie", zegt premier De Croo. "Energie zonder CO₂-uitstoot. We moeten ons ook onafhankelijk maken van gas en olie uit landen als Rusland. En minstens even belangrijk is het uitbouwen van een industrie."

Bedoeling is om de verschillende windparken zoveel mogelijk te verbinden tot één groot netwerk. Een geplande stroomkabel tussen ons land en Denemarken, waarvoor minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) mee aan de kar heeft getrokken, geldt als een belangrijke ruggengraat voor die grote groene energiecentrale op de Noordzee. 

"Wij, met onze kust van minder dan 70 kilometer, wij gaan binnenkort op onze limieten botsen", zegt De Croo. "Maar als wij deel kunnen uitmaken van al die windmolenparken die in de Noordzee kunnen worden gebouwd, dan heb je natuurlijk een onwaarschijnlijk potentieel."

Meest gelezen