Na Wim Saerensplein kreunt ook Tweegezusterslaan in Deurne onder terreur door jongeren: “Niemand gelooft nog dat het iets uithaalt de politie te bellen”

Deurne -

Intimidatie, verbale agressie, vandalisme, openlijk dealen van drugs ... Ook voor de bewoners van de Tweegezusterslaan, een zijstraat van het Wim Saerensplein, is het bijna dagelijkse kost. Vooral aan het speelpleintje neemt de overlast toe. Buurtgroep Deurne Oost, de bewonersvereniging in de straat, trekt aan de alarmbel.

Jan Stassijns

LEES OOK. Politie plaatst mobiele camera op het Wim Saerensplein: “Om relschoppers af te schrikken”

LEES OOK. Jongeren terroriseren Wim Saerensplein: “Als ze met twintig rond je komen staan en met stenen beginnen te gooien, dan sta je machteloos”

LEES OOK. Jeugdwerk JES over Wim Saerensplein: “Het lijkt een vergeten plein, waar onvoldoende naar bewoners en pleingebruikers wordt geluisterd”

Overdag is het nog peis en vree op het speelpleintje in de Tweegezusterslaan in Deurne, op enkele meters van het Wim Saerensplein. Kinderen uit de buurt spelen op de pas vernieuwde speeltuigen, terwijl de ouders ernaast wat keuvelen. Maar ’s avonds slaat de sfeer om. Groepjes jongeren, tot veertig man sterk, nemen de omgeving over. Voorbijgangers krijgen blikjes naar zich toe geworpen, vrouwen worden nageroepen en wie de jongeren aanspreekt op hun gedrag, wordt op agressieve manier benaderd.

En dat is al twee jaar aan de gang. Enkel met de strenge coronamaatregelen, toen samenscholingen verboden waren, kon de buurt tot rust komen. Naar aanleiding van die aanhoudende overlast is Buurtgroep Deurne-Oost gevormd, waar bewoners van de Tweegezusterslaan elkaar vinden. We spraken met de initiatiefnemers van de groep, die liever niet met naam in de krant verschijnen.

“Dit is een mooie, gezellige en fijne buurt. Met het gros van de jongeren stelt zich géén probleem. Het is een kleine groep die het verziekt voor iedereen. Dit zijn niet zomaar hangjongeren, maar probleemjongeren, waarvan de meesten zelfs niet in onze wijk wonen. Die gasten zijn écht niet oké. De buurtbewoners sluiten ramen en deuren voor het lawaai. En kinderen uit de buurt durven het plein niet op.”

Het speelpleintje in de Tweegezusterslaan. © Patrick De Roo 

De bewoners spreken over hoe de jongeren vuilnisbakken in brand steken, hoe ze voorbijgangers bespuwen, intimideren en hoe er openlijk drugs worden gedeald. “Al twee jaar proberen we contact te leggen met de stad en het district. Mail, na mail, na mail. Er is, op onze aanhoudende vraag, een gesprek geweest met de districtsschepen. We komen zelf met voorstellen, zoals een sluitingsuur van het pleintje om 20u. Daar is het district wel op ingegaan, maar er wordt geen gevolg aan gegeven. Het pleintje blijft heel de nacht open en de jongeren kunnen er hun gang blijven gaan. Dinsdagavond is de politie de speeltuin komen sluiten. Het is dus tot rellen moeten komen op het Wim Saerensplein voor het beleid ingrijpt. Nu reageert burgemeester Bart De Wever (N-VA, red.) wel met zijn lik-op-stukbeleid. Dat helpt misschien voor een paar weken.”

Het district ging in op het voorstel van de buurt om het pleintje om 20u te sluiten: “Maar hier wordt geen gevolg aan gegeven”, klinkt het. © Patrick De Roo 

De frustratie groeit. “Het is aan het beleid om iets te doen, maar het gevoel leeft heel hard dat het hen niets kan schelen”, zeggen de buurtbewoners. “Een cynisme bij de mensen die voor oplossingen moeten zorgen. Niemand gelooft nog dat het iets uithaalt om de politie te bellen. En intussen krijgt onze wijk een slechte naam.”

“Geef ons de tijd”

Districtsschepen van Jeugd Elke Brydenbach (N-VA) is in gesprek gegaan met de buurtbewoners. “We zijn ingegaan op een aantal van hun bezorgdheden”, zegt ze. “Ik kan het plein niet afsluiten omdat enkelingen het verpesten voor de grote groep die wel op een correcte manier gebruikmaken van het plein. Het pleintje werd voorheen door een buurtbewoner elke avond afgesloten, maar hij gaf vorige week te kennen dat hij dit niet meer zag zitten. Ze moeten ons ook de tijd geven om een oplossing te voorzien. We zijn nu een systeem aan het uitwerken met een semi-automatisch poort die op afstand te sluiten is. Ik ga eerlijk zijn: wat momenteel in de media verschijnt, maakt van de wijk een nog grotere aantrekkingspool: als je keet wil schoppen, moet je daar zijn. Handhaving, dat is nu wat nodig is. Ik begrijp dat het voor de buurt niet fijn is wat er zich daar afspeelt, maar het is ook de verantwoordelijkheid van de ouders van die jongeren. Opvoeden is niet onze taak.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV