Assisenjury heeft beslist: Alexander Dean is schuldig aan viervoudige moord en foltering

Alexander Dean is schuldig aan de moord op zijn ex-vriendin en haar grootouders, en de foltering en moord op een amateurfotograaf. Dat heeft de assisenjury in Brugge beslist. De feiten speelden zich af in de zomer van 2017 toen de toen nog 24-jarige Dean alle vier de slachtoffers met een mes neerstak. Straks weten we ook welke straf hij daarvoor krijgt.

Na meer dan drie uur beraadslagen heeft de 12-koppige assisenjury haar oordeel klaar: Alexander Dean is schuldig over de hele lijn. Hij heeft zijn ex-vriendin Maïlys Descamps, haar grootouders Marie-José Vanleene en Gery Cappon, en de amateurfotograaf Jeroen Verstraete vermoord, en heeft die laatste ook gefolterd. 

Er bestaat volgens de jury "niet de minste redelijke twijfel" dat Alexander Dean dit alles met voorbedachten rade deed. Zo trok hij moedwillig met een mes, handschoenen en bivakmuts naar het huis van fotograaf Jeroen Verstraete en kondigde hij ruim op voorhand op sociale media aan dat hij Descamps om het leven zou brengen. Over de voorbedachtheid bij de grootouders van Descamps ontstond nog even discussie, maar de jury oordeelt dat het voornemen tijdens de lange conversatie met hen ontstond en Dean de tijd had om zich te bedenken.

Familie opgelucht

"Je kan alleen maar 'oef' denken", reageert de vader van Maïlys Descamps opgelucht. "Er is nooit twijfel geweest over de schuld, maar het is toch een grote opluchting om te horen dat hij over de volledige lijn schuldig is verklaard, inclusief foltering en met voorbedachten rade. Dus ik ben een tevreden man."

Er is nooit twijfel geweest over de schuld, maar het is toch een grote opluchting om te horen dat hij over de volledige lijn schuldig is verklaard
Vader van Maïlys Descamps

"De moeder van Maïlys is uitermate tevreden dat de jury op alle vragen "ja" heeft geantwoord", zegt haar advocaat Kris Vincke. "Voor haar was de voorbedachtheid bij de moorden op haar eigen ouders ook niet onbelangrijk. Ik denk dat dit haar rust geeft."

"De fotograaf werd zowel fysiek als mentaal gefolterd", duidt journaliste Helen Goedgebeur in "Laat":

Videospeler inladen...

De feiten

De gruwelijke feiten dateren van de zomer van 2017 als de op de klippen gelopen relatie tussen Alexander Dean (toen 24) en Maïlys Descamps (18) de stoppen bij Dean doen doorslaan. Dean wil Descamps naar eigen zeggen beschermen omdat ze volgens hem eerder al verkeerde keuzes had gemaakt wat betreft mannen. 

Met die insteek breekt hij in in het huis van amateurfotograaf Jeroen Verstraete. Die had eerder pikante foto's gemaakt van Descamps en dat kon Dean niet verkroppen. Hij slaat hem neer met een knuppel en bindt hem vervolgens vast aan handen en voeten. Zes uur later steekt hij hem neer.

Een dag later gaat Dean naar het ouderlijk huis van Descamps, ook daar breekt hij in. Wanneer Descamps aankomt, merkt ze een schim op en belt ze naar haar moeder. Descamps werd eerder al gestalkt en bedreigd door Dean en vermoedt dat hij haar opnieuw opwacht. Omdat de moeder van Descamps zelf niet kan komen, stuurt ze de grootouders om samen het huis te betreden. 

Daar komen ze inderdaad oog in oog te staan met de bodybuilder die hen met een pistool dwingt om aan tafel te gaan zitten en te praten. De moeder belt nog naar de vaste telefoon om te waarschuwen dat de politie er aankomt, maar dat kan Dean niet tegenhouden. Hij steekt achtereenvolgens Descamps, haar grootvader en grootmoeder neer. 

Bekijk hier nog eens een overzicht van de gebeurtenissen in de zomer van 2017:

Videospeler inladen...

Achteraf

Na zijn arrestatie legt Dean volledige bekentenissen af, maar hij toont geen schuldbesef. Experten besluiten dat een behandeling uitgesloten is en dat hij "niet in staat is normale warme menselijke emoties te ervaren". 

Toch werd hij tijdens zijn proces wel meermaals emotioneel. Al snikkend beantwoordde hij de vragen van de voorzitter en gaf hij aan dat hij "er niet meer over kan praten". Op de vraag of hij vindt dat hij gestraft moet worden, reageerde hij met "absoluut". 

Dean bood op de valreep nog zijn excuses aan. "Wat kan ik nog zeggen? Ik wil zeggen dat ik mij kapot schaam om hier te staan vandaag. Dat jullie allemaal door mij hier zijn gekomen, voor het leed dat ik jullie heb aangedaan. Het enige wat ik kan zeggen, is dat het me spijt. Als ik de tijd kon terugdraaien, zou ik het doen. Het spijt me." Welke straf Dean zal krijgen, weten we straks. 

Het enige wat ik kan zeggen, is dat het me spijt. Als ik de tijd kon terugdraaien, zou ik het doen. Het spijt me.

Alexander Dean - beschuldigde

Meest gelezen