Bioracer-baas Danny Segers. ©  Raymond Lemmens

Liefst 307 km zwoegend rondom Limburg fietsen? Deze duurfietsers draaien hun hand er niet voor om

Al wie een hart voor Limburg én de fiets heeft, kan vrijdag, zaterdag en/of zondag een Rond-je Limburg afmalen. Oftewel 307 kilometer lang flirten met de provinciegrens. Wij zochten én vonden vier moedigen die geen schrik hebben van een waanzinnige onderneming. Vier portretten.

Rob Rodiers

Bioracer-baas Danny Segers: “Ambitie om toer drie dagen op rij te doen”

Tijdens de coronapandemie vonden Bioracer en het streekfonds Een Hart voor Limburg elkaar. Een gemeenschappelijke brainstormsessie mondde uit in de heuse fietsexpeditie annex geldinzamelactie: Rond-je Limburg. Danny Segers, CEO van Bioracer, beet zich op alle vlakken vast in de uitdaging, met als resultaat dat er inmiddels al acht Rond-jes Limburg op zijn teller staan.

“En de ambitie is dat ik daar komend weekend nog drie stuks aan toevoeg”, verklapt Segers. “Ik ken de rit uit het hoofd, in de twee richtingen. Voor ik vertrek hanteer ik slechts één criterium: tijdens het stuk langs de Grensmaas is rugwind vereist. Anders rij je je compleet choco.”

 ©  Raymond Lemmens

Met al zijn ervaring komt Segers dit weekend beslagen op het ijs. Welke geheimen wil hij prijsgeven om die 307 kilometer zo succesvol mogelijk af te leggen?

“Allereerst heb je een goede koersbroek nodig. Je zit namelijk urenlang in het zadel. Daarnaast is het cruciaal dat je blijft eten en drinken. En ten slotte is het uitermate belangrijk dat de groep niet met snokken fietst. Een gelijkmatig tempo is ideaal. De sterkste elementen doen dan ook best het meeste kopwerk. Onderweg heerst er een no drop policy. We laten niemand achter, oftewel: de zwakste schakel bepaalt het tempo. Zo kan het gebeuren dat aan het eind van de rit met 1.200 hoogtemeters een gemiddelde snelheid van 27 km/u op je fietscomputer staat te blinken, maar 32 km/u is ook al voorgevallen.” (lacht)

Vorig jaar zamelde Rond-je Limburg 40.000 euro in voor Een Hart voor Limburg. Hoe staat het momenteel met de inschrijvingen?

“We bieden drie dagen lang verschillende formules met dito afstanden aan en zitten inmiddels aan 250 voorinschrijvers. Daginschrijvers zijn echter ook nog steeds welkom. Wat de lange afstand betreft, vermoed ik dat we dagelijks met een tiental moedigen op pad zullen zijn”, besluit Segers.

Jochen Colla: “Beschouw Rond-je Limburg als een ideale training”

Jochen Colla. ©  RR

Stevoortenaar Jochen Colla werd tijdens de eerste lockdown enorm gebeten door de fietsmicrobe. “Het was stralend weer, er was amper verkeer op de weg en voor ik er erg in had, was ik zeer intensief aan het fietsen”, herinnert Colla zich. “Vervolgens kwam ik op het idee om hoogtemeters te verkopen voor het goede doel. Hoe meer klimwerk ik verrichtte, hoe meer geld er in het laadje kwam om een vriend van mij te behandelen die getroffen was door pancreaskanker.”

Maar daarmee stopte het niet. Colla bleef nieuwe uitdagingen vinden.

“Ik fietste een retourrit naar de kust. Goed voor zo’n 500 km op één dag en ik plan nu om Hasselt-Parijs-Hasselt (800 km, nvdr.) te fietsen binnen 48 uur. Als ik dat wil kunnen, moet ik natuurlijk goed getraind zijn. Het is in die optiek dat ik een Rond-je Limburg als een ideale trainingsrit beschouw. Bovenaan mijn bucket list prijkt echter La Conquête des Ardennes. Dat is een expeditie van 460 km binnen de 24 uur, met onderweg 9.000 hoogtemeters en start en aankomst op de mythische Muur van Hoei. Of mij dat ooit gaat lukken, is nog maar de vraag. Want dat vergt echt veel voorbereiding.”

Marc Gelders: “Ik fiets puur voor het plezier”

Marc Gelders. © RR

Marc Gelders staat anders in het leven dan de vorige spreker. Uitdagingen zijn aan de fietsgekke Genkenaar niet besteed. “Ik werk naar geen enkel doel toe. Ik fiets puur voor het plezier”, omschrijft hij zijn uit de hand gelopen hobby. “Heb ik de tijd en de goesting om op en af naar de Eifel te fietsen, dan doe ik dat gewoon. Ik hoef daarbij met niemand rekening te houden, want ik fiets meestal in mijn eentje. Fietsen – altijd op mijn gemakje - is voor mij de beste remedie om het hoofd leeg te maken.”

Dit weekend wil Gelders tweemaal de provincie rondfietsen. Hoewel hij nagenoeg geen doelen nastreeft, zorgde hij tijdens de laatste 12 uren van Zolder voor een opzienbarende stunt op het Circuit.

“Ik ben tijdens die 12 uur op geen enkel moment afgestapt. Er reden mensen – zogenaamde hazen, zoals in de atletiek - bij me in de buurt die me bevoorraden met eten en daarbovenop het nodige kopwerk deden. Dat resulteerde uiteindelijk in een totaalafstand van 446 km”, aldus Gelders.

Ruben Putzeys: “Jezelf bewijzen zonder competitief te zijn”

Ruben Putzeys. ©  RR

Een van de architecten van een Rond-je Limburg is Ruben Putzeys. Hij verkende de rit al eens in 2020 samen met een fietspartner in crime, met wie hij nog andere bijzondere tochten maakte.

“De week waarin we Rond-je Limburg fietsen, hebben we nog twee andere ritten gemaakt van 330 kilometer: op en af naar Houffalize – met de finale van Luik-Bastenaken-Luik op de terugweg – en naar Geraardsbergen. Bij de heenreis passeerden we het Atomium, bij de terugreis de Leeuw van Waterloo. Aan het eind van die week hadden we dus duizend kilometer op de teller staan”, zegt de Gingelomnaar, die zijn fietsactiviteiten flink heeft teruggeschroefd. “Ik ben momenteel een woning aan het verbouwen in Kuringen. Dat maakt dat ik wat minder tijd heb. Toch blijf ik ambitieus. Zo zou ik voor het goede doel binnen de vier à vijf dagen naar de Stelvio willen fietsen. Ik heb vroeger gekoerst, maar tegenwoordig spreekt net dat niet-competitieve aspect me aan. Dankzij duurfietsen kan je jezelf bewijzen zonder competitief te zijn. Je hoeft je niet langer te meten met je kompanen. Snelheid is van ondergeschikt belang”, weet Putzeys.

www.rondjelimburg.cc

Danny Segers

Woonplaats: Genk

Km’s op weekbasis: circa 200 km

Dit jaar al gefietst: 3.000 km

Ruben Putzeys. ©  RR

Ruben Putzeys

Woonplaats: Kuringen

Km’s op weekbasis: circa 250 km

Dit jaar al gefietst: net geen 4.000 km

Marc Gelders

Woonplaats: Genk

Km’s op weekbasis: circa 400 km

Dit jaar al gefietst: 7.000 km

Jochen Colla

Woonplaats: Stevoort

Km’s op weekbasis: 200 à 400 km

Dit jaar al gefietst: 4.800 km

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer