Verenigde Staten versoepelen reeks sancties tegen Cuba

De Verenigde Staten hebben maandag een reeks stappen aangekondigd om hun beleid ten aanzien van Cuba te herzien, waaronder het versoepelen van enkele beperkingen die ingesteld zijn door de voormalig president Trump. Voor de Mexicaanse president waren de versoepelingen echter niet voldoende. López Obrador noemt het beleid van de VS ten aanzien van Cuba een “genocidaal beleid”. 

Dankzij de nieuwe maatregelen die door de regering-Biden deze week zijn goedgekeurd, zullen de beperkingen op het sturen van geld naar familieleden in Cuba en reizen naar het eiland worden versoepeld. Daarnaast zullen de Cubanen gemakkelijker een Amerikaanse visa kunnen krijgen. 

Voorheen mochten Cubaanse migranten in de VS niet meer dan 1.000 dollar per drie maanden overmaken naar familie op het eiland. Dit maximum wordt nu afgeschaft. Ook zullen donaties aan niet-familieleden volgens de nieuwe plannen worden toegestaan en worden er meer charter- en commerciële vluchten naar Havana beschikbaar gesteld. 

Woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Ned Price, zei dat de versoepelingen de Cubaanse burger in staat zullen stellen om te leven zonder de “onderdrukking door de regering”.

Ook programma’s voor gezinshereniging zullen opnieuw worden gelanceerd. Washington zal ernaar streven om 20.000 visas per jaar uit te reiken. De VS wil het ambassadepersoneel in Havana uitbreiden om de achterstand weg te werken.

Obama herstelde diplomatieke betrekkingen

Voormalig president Barack Obama herstelde de diplomatieke betrekkingen met Cuba in 2015 en bracht een jaar later zelfs een bezoek aan het land. Zijn regering verwijderde ook de eilandstaat van de lijst met landen waarvoor beperkingen gelden, waardoor het gemakkelijker was om handel te drijven met particuliere Cubaanse bedrijven. Belangrijkste stap was de opening van de Amerikaanse ambassade op het eiland.

Echter in de laatste dagen van zijn presidentschap, heeft de voormalig president Donald Trump Cuba opnieuw aangewezen als “sponsor van terrorisme” en kondigde hij nieuwe sancties aan. Deze beperkten de geldovermaking en verhoogde de drempels voor Amerikaanse burgers die naar Cuba wilden reizen om een andere reden dan familiebezoek.

Genocidaal beleid

De Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken, Bruno Rodriguez, verwelkomde de aankondiging en zei dat de versoepelingen “een kleine stap in de goede richting” zijn. Hij voegde hieraan toe dat de nieuwe maatregelen geen wijziging inhouden van het economische embargo, dat sinds 1962 van kracht is. Rodriguez duidde het beleid van de VS richting Cuba nog steeds als “vijandig”.

De VS zegt namelijk dat geen enkele bedrijf zal worden geschrapt van de “Cuba Restricted List”, een register van het ministerie van Buitenlandse Zaken van bedrijven die banden hebben met de Cubaanse regering. Geen enkele Amerikaanse burger mag zaken doen met de bedrijven op deze lijst.
De Mexicaanse president López Obrador reageerde ook op het nieuws. Hij noemde het economische embargo van de VS, dat nog steeds gehandhaafd zal worden, een “genocidaal beleid”. Tijdens een persconferentie drong de Mexicaan er bij Washington op aan om het embargo te beëindigen.

Staat van ontkenning

Democratisch senator Bob Menendez veroordeelde de opheffing van de beperkingen en zei dat het Cubaanse regime is doorgegaan met de “meedogenloze vervolging van talloze Cubanen uit alle lagen van bevolking”. De versoepelingen geven volgens Menendez het verkeerde signaal aan de verkeerde mensen. “Zij die nog steeds geloven dat meer reizen de democratie in Cuba zal bevorderen, verkeren gewoon in een staat van ontkenning”.

Cuba, op zo’n 150 kilometer van de Verenigde Staten, lijdt onder de ergste economische crisis sinds decennia, geteisterd door sancties uit het Trump-tijdperk, het coronavirus en een kreupele toerisme-industrie die worstelt om te herstellen. Vorige maand doneerde Rusland bijna 20.000 ton tarwe aan het land, waardoor een extreem voedseltekort lijkt te zijn vermeden.

De eilandstaat begint binnenkort officieel met de uitrol van een eigen wettelijke infrastructuur voor crypto. De centrale bank van het land – Banco Central de Cuba – heeft vorige maand de regelgeving uitgevaardigd voor aanbieders van cryptovaluta. Experts denken nu dat het eiland dankzij crypto mogelijk Amerikaanse sancties gaat omzeilen. Cuba had het gebruik van crypto voor particulieren vorig jaar al gelegaliseerd.

(ns)

Meer