“Om 10 uur wil ik al een pak friet.” Q-dj Maarten Vancoillie worstelt met gezond eten tijdens shiftwerk
Gezonde, verse maaltijden koken is niet altijd makkelijk wanneer je een fulltime job hebt. En voor mensen die in shifts werken is dat nog veel moeilijker. Q-dj Maarten Vancoillie weet dat als geen ander. “Ik moet op het werk vaak op mijn honger zitten.” Diëtiste Lotte Lemoine geeft in haar nieuwe boek ‘Gezond shiftwerk’ tips om toch een gezonde levensstijl aan te houden. “Als je maaltijden overslaat, ben je op den duur zo uitgehongerd dat je geen gezonde keuzes kan maken.”
Q-dj Maarten Vancoillie presenteert samen met collega Dorothee Dauwe de ochtendshow om 6 uur. Daardoor moet hij noodgedwongen op onregelmatige uren eten. “Eigenlijk eet ik vier maaltijden per dag”, zegt hij. “Ik sta ‘s ochtends op om 3.45 uur en eet om 4 uur een enorme kom havermout, soms met stukjes banaan. Dorothee lacht geregeld met de grote hoeveelheid, maar anders kan ik echt niet presenteren. Na de show om 10 uur eet ik nog eens en ’s middags en ’s avonds ook. Dorothee heeft dan weer een totaal ander ritme. Zij eet bijvoorbeeld pas voor de eerste keer na de show, maar dan zou ik allang verhongerd zijn. (lacht)”
(Lees verder onder de foto.)
“Ik heb toch wel moeite met een regelmatig eetschema aan te houden en om op gewicht te blijven. Om 10 uur zou ik een pak friet naar binnen kunnen werken, maar dan houd ik me toch maar in. (lacht) Ik laat me niet volledig gaan en probeer relatief gezond te eten. De ene dag lukt dat al beter dan de andere.”
Na de ochtendshow om 10 uur heb ik alweer honger, maar we kunnen op het werk pas vanaf de middag slaatjes en warme maaltijden kopen.
“In de avond heb ik — of beter gezegd — maak ik vaak geen tijd om een slaatje of zoiets te bereiden voor de volgende dag. Ik heb thuis drie kinderen, meestal gebruik ik hen als excuus. (lacht) Maar daardoor moet ik op het werk vaak op mijn honger zitten. Na de ochtendshow om 10 uur heb ik alweer honger, maar we kunnen pas vanaf de middag volwaardige slaatjes en warme maaltijden kopen, ook al zijn er veel shiftwerkers.”
“Wat ik aan andere shiftwerkers zou meegeven? Probeer geen te zware maaltijden te eten. Eet voldoende zodat je de dag door geraakt, maar dus geen pak friet om 10 uur. (lacht) En vermijd alcohol doorheen de week, maar dat is misschien een goede tip voor alle werkende mensen.”
Valkuilen
Diëtiste Lotte Lemoine legt uit waar shiftwerkers vooral op moeten letten. “De grootste valkuilen zijn onder meer de onregelmatige momenten waarop je kan eten”, zegt ze. “Mensen slaan makkelijk maaltijden over, waardoor ze meer goesting krijgen in zoete of vetrijke dingen. Daardoor kan je verdikken en een verhoogde cholesterol krijgen, en ben je makkelijker vermoeid. Mensen die nachtshifts hebben, kunnen ook problemen ondervinden met hun spijsvertering doordat voedsel slechter verteert ’s nachts.”
(Lees verder onder de foto.)
“Of het nefast is voor je metabolisme? Dat hangt van persoon tot persoon af. Wanneer je tijdens je werkdagen een goede planning kan aanhouden, valt dat wel mee. Maar als je maaltijden overslaat, een hele shift amper eet en je volpropt ’s avonds voor bedtijd, is dat natuurlijk niet bevorderlijk.”
“Ik heb acht jaar in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) gewerkt op oncologie en obesitas, voor ik mijn eigen praktijk ‘Gezond met Lotte’ startte. Daar merkte ik dat veel verpleegkundigen door hun shiftwerk moeite hadden met een gezonde levensstijl te handhaven. Dat bracht me op het idee om een workshop te organiseren. Een jaar geleden contacteerde een chemiebedrijf me dan met de vraag om een boek op maat van hun personeel te maken. Intussen weten mensen me wel te vinden voor advies rond shiftwerk.”
(Lees verder onder de foto.)
“In ‘Gezond shiftwerk’ bied ik zowel advies als recepten aan. Ik leg uit hoe je een goede planning opmaakt, om zo dat onregelmatige eten te doorbreken, hoe je gezonde keuzes maakt en welke aandachtspunten belangrijk zijn als je op onregelmatige uren werkt. Je leert ook voedingsetiketten correct te lezen, en je krijgt dertig recepten, die bijvoorbeeld ook aangeven of iets makkelijk in te vriezen of mee te nemen is. Het is dus niet enkel een kookboek, het is echt een totaalpakket.”
Tips en tricks
Lotte geeft nog drie praktische tips mee voor shiftwerkers.
1. Planning
“Maak per shift een planning op. Kijk op welke momenten je volwaardige maaltijden of tussendoortjes kan eten. Dat is de basis. Ik merk uit eigen ervaring dat het zonder planning vaak in het honderd loopt. Als je maaltijden overslaat, ben je op den duur zo uitgehongerd dat je geen gezonde keuzes maakt. Dan bestel je veel fastfood en koop je een Snickers of Mars uit de snackautomaat in plaats van voor een gezonde hap te kiezen.”
2. Gezonde voeding aanbieden
“Bedrijven kunnen op hun beurt ook een steentje bijdragen door gezonde voeding aan te bieden. Het chemiebedrijf waarmee ik samenwerkte, bood bijvoorbeeld dagelijks voor elke shift gratis, verse soep aan. Dat is een heel goede tip. Of wekelijks een tafel met vers fruit vullen is ook een goed alternatief voor voedingsautomaten met koekjes.”
3. Eiwitrijk tussendoortje
“Eet een eiwitrijk tussendoortje zoals Skyr of volkoren crackers met hummus. Als je dan om een of andere reden een maaltijd moet overslaan, gaan die eiwitrijke voedingselementen je langer verzadigen. Daardoor ga je je niet overeten en kan je gezondere keuzes maken wanneer je na je shift wel kan eten.”
Het boek van Lotte is te koop op haar website.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jobat
Doorsnee Belg verdient ruim 300 euro bruto méér dan vorig jaar, maar niet bij iedereen stijgen lonen even sterk
-
PREMIUM
Stefanie verkoopt vintage Delvaux aan een prikje: “Deze klassieker is vandaag 80 keer zoveel waard”
Een Delvaux voor een derde van de prijs? Als Mémé Delvaux verkoopt Stefanie Weckx (33) de grootste collectie gerestaureerde vintage Delvauxs ter wereld. Haar business boomt, want investeren in het Belgische luxemerk is slim. Waarom? En hoe onderscheid je een valse van een originele Delvaux? “Deze tas kostte in de jaren zeventig 3.500 frank. Vandaag loopt dat op tot 7.000 euro. Dat is maal 80.” -
Voor deze Vlamingen zouden calorieën op de menukaart een hel zijn. “Vroeger twijfelde ik 3 uur over yoghurt”
Naast de prijs van een gerecht ook de calorieën zien? Dat wordt in het Verenigd Koninkrijk vaste prik op restaurant. Obesitasexperts in ons land pleiten nu voor eenzelfde ingreep. Katrin Swartenbroux (35) en Gudrun Hespel (30) herstelden van een eetstoornis en hopen vurig dat België die schadelijke maatregel niet overneemt. “Er hebben 100 mensen gestuurd dat ze nooit nog op restaurant gaan als die regel er bij ons komt.” -
-
Livios
Zonnepanelen en thuisbatterij met stekker straks ook in België toegelaten? “Lagere kosten, maar ze leveren minder op”
-
Wat zeg je best wel en niet tegen een collega of vriend die meedoet aan de ramadan?
De ramadan is volop bezig en misschien doet iemand in je omgeving mee. Mag je met die persoon nog over eten praten? En waarom moet je zinnen als ‘je mag toch wel íéts drinken’ vermijden? Diversiteitscoach Hanan Challouki beantwoordt 9 prangende vragen. “‘Hier, voor vanavond’, kan je zeggen. Een klein gebaar dat enorm gewaardeerd wordt.” -
PREMIUM
“Dokter, sorry voor mijn schaamhaar”: gynaecoloog onthult wat niemand durft te vragen op consultatie
Krijgt mijn vagina rimpels? Kan mijn spiraal uitvallen? Kan veel seks kwaad als ik zwanger ben? Het zijn vragen die we niet snel durven stellen tijdens een doktersbezoek met de benen open, maar gynaecoloog Mieke Kerkhof beantwoordt ze met plezier. Ze gunt ons een blik achter het gordijntje en deelt de 11 meest opvallende vragen die ze al kreeg tijdens consultaties. “Strakke strings zijn soms een aanleiding.” -
Independer
60 euro betalen voor slechts een paar minuten surfen: zo betaal je je niet blauw aan telecom op reis
-
OPROEP. Heb jij een Birkin-tas van luxemerk Hermès? Wij horen graag hoe jij deze kon bemachtigen
-
“Er is een groot verschil tussen wat je wil in de liefde en wat je nodig hebt.” Zou jij beter aan ‘contra-dating’ doen?
Wie veel pech heeft in de liefde, kan beter wat meer risico’s nemen. Dat is het idee achter de nieuwe trend ‘contra-daten’, waarbij je op date gaat met mensen waar je initieel nooit op zou vallen. Heeft dat echt nut? Drie relatie-experts reageren: “Weet je wel zeker wat goed voor je is?” -
HOROSCOOP. Pittige confrontaties voor Leeuw en irritaties thuis bij Stier: astrologe Esther voorspelt je week
Elke week onthult astrologe Esther van Heerebeek nu nog diepgaander wat de sterren mogelijk voor jou in petto hebben. Stellen je gezondheid en je geld het goed en welke plottwists staan er je in je carrière of liefde te wachten? Esther geeft voor elk sterrenbeeld een helder overzicht. “Er staan je wat uitdagingen te wachten deze week, Schorpioen, vooral in je carrière.” -
PREMIUM
INTERVIEW. Culinaire pioniers Pascale Naessens (52) en Sandra Bekkari (48), nek aan nek in de boekenrace, zij aan zij in Nina: “We hebben zelfs elkaars boeken in huis”