El-Erian: “Uitverkoop op de beurzen is nieuwe fase ingegaan”

Gisteren brak een nieuwe episode in de soap aan die de verkoopgolf op de aandelenmarkten geworden is, meent de mediagenieke econoom Mohamed El-Erian. Toen meerden beleggers die aandelen ontvluchtten, voor het eerst aan in de veilige haven van obligaties.

Waarom is dit belangrijk?

“Als ik een belegger was, zou ik erkennen dat ik dankzij de Federal Reserve op een enorme liquiditeitsgolf zit, maar ik zou onthouden dat golven op een gegeven moment breken, dus ik zou erg aandachtig zijn”, aldus El-Erian in interview een paar maanden geleden. De golfbreker in kwestie lijkt de renteverhoging van de Fed te zijn.

“Vandaag is, in plaats van gewoon een voortzetting van wat we gezien hebben, een nieuwe fase aangebroken“, zei de vooraanstaande economische adviseur van verzekeringsgroep Allianz woensdag in een interview met zakenzender CNBC.

“Aanvankelijk was dit een sell-off op basis van angst voor de renteverhoging en op basis van een verstrakking van de financiële voorwaarden. Vandaag wijzen alle signalen erop dat er een angst is voor een wereldwijde groeivertraging”, wierp hij op.

De slechte bedrijfsresultaten van de grootwarenhuizenketens (zoals Target) maakten het voor de Amerikaanse beleggers duidelijk dat ook die bedrijven gebukt gaan onder de kosteninflatie. Zo noteerde de Dow Jones Industrial Average zijn grootste daling sinds 2020, met een verlies van meer dan 1.100 punten. De S&P 500 en de Nasdaq daalden elk met meer dan 4 procent.

Obligaties

Intussen stapten beleggers in aandelen “voor het eerst in de verkoopgolf” over naar obligaties. Dat was ook de voormalige CEO van vermogensbeheerder PIMCO niet ontgaan. “Kijk maar naar de obligatiemarkt. In tegenstelling tot de vorige verkoopgolf gaan de obligatiekoersen omhoog, en dat wijst er voor mij alleen maar op dat dit een nieuwe fase van de sell-off is”, klonk het.

El Erian, die ook voorzitter van Queens’ College in Cambridge is, zei dat deze verkoopgolf kansen zou kunnen bieden, maar niet op de korte termijn.

“Er zullen handelsmogelijkheden zijn, maar dit is een markt die nog steeds zeer kwetsbaar is. De groei in de grote economieën vertraagt. (…) Het is een andere wereldwijde macro-omgeving en de inflatie zal nog wel een tijdje een probleem blijven”, zei El-Erian.

Voorlopig stelt hij voor dat beleggers zich tot cashgeld of kasequivalenten wenden – zelfs als de inflatie op hun relatieve waarde weegt. “Je verliest (zo) nog steeds geld in reële termen, maar het is een goede plaats om te schuilen tot deze (…) storm voorbij is”, besloot hij.

Stagflatie-spook

Een tijd geleden schreef El-Erian nog in een artikel dat hij door de Oekraïne-oorlog het stagflatie-spook, een gevaarlijke cocktail van economische stagnatie en inflatie, zag opdoemen. De economische gevolgen van de Oekraïnecrisis zouden nu al een “stagflatoire” druk uitoefenen op de VS en zijn bondgenoten, klonk het. De Amerikaanse economie is in het eerste kwartaal gekrompen met 1,4 procent.

De omvang van de schade zal echter van land tot land verschillen, opperde hij. Zo verwacht hij dat de Amerikaanse economie veerkrachtiger zal zijn en het beter zal doen dan de Europese, die volgens hem in recessie zal belanden.

Met bijdrage van Niels Saelens

Meer