Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

"Finland en Zweden maken NAVO sterker": VS-president Biden herhaalt grote steun voor kandidaat-leden in Witte Huis

De Amerikaanse president Joe Biden heeft de Zweedse premier Magdalena Andersson en de Finse president Sauli Niinistö met veel egards ontvangen in het Witte Huis. Zweden en Finland hebben deze week officieel het lidmaatschap van de NAVO aangevraagd, na een lange traditie van militaire neutraliteit. Volgens Biden voldoen beide landen aan alle vereisten om deel uit te maken van het westerse militaire bondgenootschap. "Twee nieuwe leden in het hoge noorden zullen de veiligheid van ons bondgenootschap versterken." 

De Amerikaanse president onthaalde president Sauli Niinistö van Finland en premier Magdalena Andersson van Zweden met egards. De drie leiders vergaderden samen in het Oval Office en hielden een persconferentie in de Rozentuin van het Witte Huis in Washington.

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Biden herhaalde daar zijn grote steun voor de NAVO-kandidaturen van Finland en Zweden, "twee grote democratieën en twee nabije, zeer capabele partners om aan sluiten bij de sterkste en machtigste defensieve alliantie in de wereldgeschiedenis". 

Twee nieuwe NAVO-leden in het hoge noorden zullen de veiligheid van ons bondgenootschap versterken

"Finland en Zweden maken de NAVO sterker", zei Biden. Het zijn sterke, sterke democratieën. Een sterke, verenigde NAVO is het fundament van Amerika's veiligheid."

BEKIJK - Joe Biden ontvangt leiders Finland en Zweden in het Witte Huis (Het Journaal):

Videospeler inladen...

Volgens Biden voldoen beide landen aan alle vereisten om deel uit te maken van het westerse militaire bondgenootschap. "Twee nieuwe NAVO-leden in het hoge noorden zullen de veiligheid van ons bondgenootschap versterken". 

Zowel Zweden als Finland breken met een lange traditie van militaire neutraliteit, sinds de Russische invasie van Oekraïne groeide de steun onder de bevolking om lid te worden van de NAVO. 

"Nieuwe leden die toetreden tot de NAVO betekent geen bedreiging voor om het even welk land. Dat is het nooit geweest", zei Biden, daarbij impliciet verwijzend naar de Russische president Vladimir Poetin, die zich altijd heeft uitgesproken tegen een uitbreiding van de NAVO. 

VS wil bemiddelen met Turkije

In Washington is de parlementaire goedkeuring voor de toetreding van Zweden en Finland bij de NAVO zo goed als zeker.

Turkije echter blijft dwarsliggen. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan vindt dat Finland en Zweden te tolerant zijn tegenover terroristische organisaties, waarmee hij onder meer Koerdische organisaties als de PKK bedoelt. Volgens Turkije verlenen Zweden en Finland ook onderdak aan aanhangers van de Gülen-beweging, die wordt beschuldigd van het beramen van de mislukte staatsgreep in 2016.

In het Witte Huis herhaalden de Finse president en de Zweedse premier dat ze bereid zijn om te praten over de Turkse bezorgdheden. De Amerikaanse president liet zich niet uit over Turkije, maar had gisteren al wel aangegeven dat hij ervan uitgaat dat de obstakels snel van de baan zullen zijn.

Meest gelezen