CDC

Eerste besmetting met apenpokkenvirus vastgesteld in ons land

In ons land is een eerste besmetting met het apenpokkenvirus vastgesteld. Dat meldt Isabel Brosius van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen in "Laat". Sinds begin deze maand zijn al enkele tientallen besmettingen geteld in verschillende Europese en Noord-Amerikaanse landen. Hoe het komt dat het zeldzame virus zich plots meer lijkt te verspreiden, is nog onduidelijk. 

Deze maand was het virus al opgedoken in het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Portugal, Italië, Zweden, Canada en Verenigde Staten. Daar komt nu dus ook ons land bij. 

"Het gaat om iemand die zich bij ons in Antwerpen heeft gemeld met klachten. Er zijn stalen afgenomen, die zijn verstuurd naar een referentielabo in Nederland en vanavond hebben we de finale bevestiging gekregen dat het gaat om het apenpokkenvirus. De persoon in kwestie is niet heel ziek", zegt onderzoeker Isabel Brosius in "Laat". 

BEKIJK - Isabel Brosius geeft meer uitleg over de eerste besmetting met het apenpokkenvirus in ons land:

Videospeler inladen...

Er is vermoedelijk ook een tweede geval. Het gaat om de partner van de besmette persoon. Die vertoont gelijkaardige symptomen, maar het moet nog bevestigd worden dat het gaat om het apenpokkenvirus.

Aan de besmette persoon wordt gevraagd om zich af te zonderen. "Op basis van de huidige gegevens is het virus beperkt overdraagbaar tussen mensen. In principe is er nauw en langdurig contact nodig", zegt Brosius. "De kans op een grote verspreiding is eerder klein, maar we volgen de situatie nauwgezet op."

Voorlopig zijn er in Europa nog geen sterfgevallen gemeld door het apenpokkenvirus. In Afrika varieert de mortaliteit tussen de 1 en de 11 procent. Maar Brosius benadrukt dat we die cijfers in hun context moeten plaatsen en dat het nog te vroeg is om daar grote uitspraken over te doen. Voorlopig lijkt het hier wel te gaan over een "mildere" variant.

Joris Moonens (Zorg en Gezondheid): "We moeten dit goed opvolgen"

"We moeten waakzaam zijn", reageert Joris Moonens van het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid op het nieuws over het eerste geval in ons land. Ook hij wijst erop dat besmettingen zich vooral voordoen bij nauw contact. "We maken ons nog niet meteen zorgen voor de brede bevolking."

Morgen komt de Risk Assessment Group, een groep van experten, samen om een plan van aanpak te bespreken, zegt Moonens. Hij meldt ook dat er een contactonderzoek zal worden uitgevoerd bij besmette personen.

BEKIJK - Moeten we ons zorgen maken? Joris Moonens van Zorg en Gezondheid reageert in "Laat":

Videospeler inladen...

Verder onderzoek nodig

Apenpokken komen normaal enkel voor in Centraal- en West-Afrika, in afgelegen gebieden nabij tropische regenwouden. Het is al eerder gebeurd dat er enkele gevallen daarbuiten opdoken, maar dat doofde dan snel weer uit omdat het virus zich meestal niet erg snel verspreidt onder mensen. Nu lijkt er dus wel meer verspreiding te zijn. Hoe dat komt wordt nog volop onderzocht.

Apenpokken (monkeypox) behoren tot dezelfde virusfamilie als de door vaccinatie uitgeroeide "gewone" pokken (smallpox). De eerste symptomen kunnen op griep lijken. Daarna krijgt de patiënt uitslag op zijn of haar gezicht, die zich uitbreidt naar andere delen van het lichaam. De meeste mensen herstellen binnen enkele weken van de ziekte. 

Wat weten we al over het virus? Lees meer in dit artikel.

Meest gelezen