Weerman Frank Deboosere na een onweerachtige middag: "We zijn goed weggekomen", Limburg kreeg de zwaarste lading

Een onweerszone is vanmiddag over België getrokken. Vooral in het oosten van het land, in Limburg, waren er hevige onweders. Maar intussen zijn de felste onweders het land uit, zegt weerman Frank Deboosere. Hieronder kan je de updates nalezen van de afgelopen namiddag.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Frank Deboosere: “We zijn goed weggekomen”

Nog een laatste update van weerman Frank Deboosere na een onweerachtige middag voor we deze liveblog afsluiten.

 "Het onweer is ons land uit", besluit de weerman, al zijn er in het zuiden van het land nog een aantal felle buien. "Maar voorts hebben we het ergste gehad. Al bij al viel het vandaag nog mee. Alleen in de provincie Limburg heeft fel geonweerd."

"Gemiddeld gezien waren de onweders minder fel dan we verwacht hadden", blikt de weerman terug op de afgelopen uren. Hoe komt dat nu? "Doordat het hele systeem vroeger is gekomen waren de temperaturen iets minder hoog en was er minder dynamiek in de atmosfeer. Daardoor zijn de donderwolken - gelukkig - minder fel geweest dan voorspeld was."

Schade in Nederland

Net over de grens, in het Nederlands-Limburgse plaatsje Beek, hebben ze minder geluk gehad. Vermoedelijk heeft een tornado daar grote schade aangericht: o.a. een dak werd van een huis gerukt.

De komende dagen?

Wat mogen we na deze onweerachtige middag verwachten? Het aanstaande weekend zal droog voorlopen, zegt Deboosere. "Afwisselend zullen er zon en wolken zijn met temperaturen rond de 21 graden."  

"Maandag kunnen er wel weer een aantal donderwolken vanuit Frankrijk tot bij ons geraken. Vanaf dinsdag wordt het vervolgens opnieuw frisser - zo’n 18 graden - met een strakke westenwind."

Lees hier meer over de schade die het onweer heeft aangericht in Limburg:

Code groen in bijna alle Vlaamse provincies, alleen nog code geel in Limburg

Nadat de zwaarste onweersbuien het land hebben verlaten, geldt er in geen enkele provincie nog code oranje. 

In Vlaanderen staan bijna alle provincies intussen op code groen; alleen Limburg staat nog op code geel. 

Een volledige overzicht van de waarschuwingscodes is terug te vinden op de website van het KMI.

En op de snelwegen is de tijdelijk verlaagde snelheidslimiet van 90 km/u opgeheven, laat het Verkeerscentrum weten.

Vertragingen tot ruim één uur op Zaventem

Op Brussels Airport zijn heel wat aankomende en vertrekkende vluchten vertraagd als gevolg van de regenval. "Rond 13.30 uur hebben we de grondoperaties op het tarmac een twintigtal minuten moeten stilleggen en dat heeft uiteraard gevolgen", aldus woordvoerster Nathalie Pierard.

Tijdens die twintig minuten "werkonderbreking" kon bijvoorbeeld geen bagage worden ingeladen of kon het vliegtuig niet getankt worden. Daardoor moeten reizigers momenteel nog rekening houden met vertragingen van twintig minuten tot ruim één uur. Ook de aankomende vluchten lopen vertraging op, omdat er ook in andere landen slecht weer was voorspeld. 

Het zwaartepunt van het onweer lijkt voorbij, dus we hopen dat alle passagiers vlot hun bestemming bereiken.

Nathalie Pierard, Brussels Airport

Brussels Airport waarschuwt reizigers dat de hinder nog een aantal uur kan aanhouden, maar maakt zich sterk dat tegen de avond alles weer normaal verloopt. "Het zwaartepunt van het onweer lijkt voorbij, dus we hopen dat alle passagiers vlot hun bestemming bereiken", aldus Pierard, die benadrukt dat het vandaag een drukke dag is op de luchthaven met 480 vluchten en 60.000 passagiers in totaal.

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines schrapte vanmiddag in overleg met buitenlandse maatschappijen preventief vijf vluchten, om zo te zorgen voor een betere spreiding bij de grondoperaties op het tarmac. Het gaat om vluchten naar Wenen, Genève, Oslo, Rome en Kopenhagen. Voor de getroffen reizigers wordt een alternatieve vlucht voorzien.

IN BEELD - Straten ondergelopen in Maasmechelen

Het ziet ernaar uit dat de provincie Limburg de grootste lading van het onweer over zich heen heeft gekregen. 

Bij de brandweerzone Oost-Limburg kwam vanmiddag een 80-tal oproepen binnen; 65 daarvan waren voor ondergelopen straten en kelders in Maasmechelen en Dilsen-Stokkem, meldt Radio 2 Limburg.

Op onderstaande beelden zijn ondergelopen straten in Maasmechelen te zien:

Foto: Matty Maes
Foto: Molly Senden

In de andere Limburgse regio's had de brandweer minder werk. In de zone Zuid-West-Limburg waren er een tiental oproepen vooral voor waterlast rond Sint-Truiden en Borgloon. In Noord-Limburg moest de brandweer op een vijftal plaatsen gaan pompen.

"Het ergste hebben we gehad"

"De felste onweders zijn het land al uit." Dat zegt weerman Frank Deboosere in VRT NWS Live over de onweders die sinds vanmiddag over ons land zijn getrokken. 

Die passage ging iets sneller dan de meteorologen hadden gedacht. Ook waren de onweersbuien minder fel dan gevreesd werd. Maar de provincie Limburg heeft het toch redelijk zwaar te verduren gekregen qua regen en rukwinden. "Maar al bij al zijn we goed weggekomen", concludeert Deboosere.

Videospeler inladen...

Naar verwachting zal het de komende uren vanuit het westen droog worden. Tegen de avond zal het tegen de avond op de meeste plaatsen droog zijn.

De code oranje die voor verschillende provincies gold, zal volgens de weerman nu snel afgeschaald worden, "want het ergste hebben we nu wel gehad".

Geen code oranje meer voor Brussel, Vlaams- en Waals-Brabant

Het KMI meldt dat voor Vlaams-Brabant en Brussel de code oranje niet langer van kracht is. 
Die code geldt wel nog voor de provincies Limburg, Luik, Namen en Luxemburg. Voor de rest van het land geldt code geel.

Ook stevige onweersbuien in Nederlands Limburg

Onweer kent geen grenzen, dus ook in Nederlands Limburg is het stevig aan het onweren.

"Bel niet naar 112 bij stormschade"

De noodcentrales vragen uitdrukkelijk om niet naar het noodnummer 112 te bellen bij stormschade, omdat ze daardoor overbelast dreigen te raken. 

Ze vragen daarom uitdrukkelijk om bij stormschade gebruik te maken van 1722, zodat de lijnen van het nummer 112 openblijven voor situaties die potentieel levensbedreigend zijn.

"Een digitale aanvraag indienen via het e-loket 1722.be is de meest rechtstreekse manier om brandweerbijstand te vragen, maar je kan ook het nummer 1722 bellen in situaties die niet-levensbedreigend zijn", klinkt het. 

Druppel op een hete plaat

Het KMI maakt een kanttekening bij de huidige onweders, waarbij er veel neerslag kan vallen op korte tijd: het is nog altijd te weinig na de droogte van de afgelopen weken.

Verlaagde maximumsnelheid op veel Vlaamse snelwegen

Op heel wat Vlaamse snelwegen is de maximumsnelheid op dit moment beperkt tot 90 kilometer per uur. Dat meldt het Vlaams Verkeerscentrum. "Het regent op verschillende plaatsen heel fel, wat de kans op watergladheid en slippartijen vergroot", aldus woordvoerder Peter Bruyninckx.

Tot 13 uur was het vrij rustig op de Vlaamse snelwegen, maar sindsdien neemt de drukte met mondjesmaat toe. "Op dit moment staat er zowat 120 kilometer file, dat is niet uitzonderlijk voor een vrijdagmiddag. Mogelijk hebben mensen toch hun voorzorgen genomen met het oog op het voorspelde slechte weer", vertelt Bruyninckx.

Op bepaalde plekken is het momenteel wel moeizaam rijden, door de hevige regenval. "Op vraag van de wegpolitie is er op veel snelwegen intussen een verlaagde maximumsnelheid, die wordt aangegeven via de dynamische borden boven de snelweg. Het gaan dan bijvoorbeeld om de E314, E40 richting Luik en de E313", gaat Bruyninckx verder. "Via de tekstborden naast de snelwegen worden bestuurders ook opgeroepen hun rijstijl aan te passen met het oog op de voorspelde watergladheid."

Voor grote incidenten heeft het noodweer voorlopig nog niet gezorgd. "Er zijn een aantal kop-staartaanrijdingen geweest, maar niets atypisch. Op de E19 richting Antwerpen is in Rumst wel sprake van wateroverlast. Daar staat de linkerrijstrook blank omdat de riolering de hoeveelheid water niet meer aan kan", besluit Bruyninckx.

Meest gelezen