Niet langer mondmaskerplicht op openbaar vervoer? Overlegcomité beslist vandaag

Het Overlegcomité van de verschillende regeringen komt vanmiddag, om 14 uur, na een lange tijd nog eens samen om het over corona te hebben. Het is zo goed als zeker dat de mondmaskerplicht voor het openbaar vervoer zal worden afgeschaft. In de zorg zullen we de maskers toch nog op verschillende plaatsen moeten blijven dragen.

Terwijl het KMI voor vandaag code geel heeft afgekondigd, wegens onweer, blijft de coronabarometer ook in code geel staan. En bij de coronabarometer is dat goed nieuws, want code geel is de laagste van de drie kleurcodes, wat betekent dat de coronadruk op de ziekenhuizen onder controle blijft. 

Dat het alweer van 4 maart geleden is dat het Overlegcomité van de verschillende regeringen nog eens samenkwam om het over corona te hebben, is ook veelzeggend over de situatie.

Bijgevolg kunnen de topministers van de verschillende regeringen op het Overlegcomité met een redelijk gerust hart een van de laatste coronamaatregelen schrappen: de mondmaskerplicht in het openbaar vervoer. 

Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) toonde zich begin deze maand al voorstander van de afschaffing en zelfs minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) - die doorgaans het hardst het voorzichtigheidsprincipe aanhoudt - ziet er geen graten meer in dat het mondmasker achterwege mag blijven in de trein, tram, metro, boot en bus.

Nu of nooit

De politici worden hierin geruggensteund door de wetenschap. “Ik denk dat het een goed moment is om de verplichting te laten vallen”, zegt Sciensano-viroloog Steven Van Gucht.  “Als je het nu niet kan doen, kan je het nooit doen.” 

“Doordat het warm is, is het ook niet aangenaam om een masker te dragen”, gaat Van Gucht verder. De viroloog, zelf ook een treinpendelaar, ziet dat de laatste tijd ook het draagvlak aan het wegsmelten is om er nog een mondmasker te dragen. “Veel mensen negeren het.”

Wel nog in de zorg

Van Gucht wijst erop dat de mondmaskers wel nog nuttig kunnen zijn. Als de verplichting in het openbaar vervoer wegvalt, moet je je ook niet verplicht voelen om er geen meer te dragen, zegt hij. 

“Voor mensen met een kwetsbare gezondheid is het bijvoorbeeld wel nog een goed idee om een masker te blijven dragen.” Corona is de wereld nog lang niet uit. Integendeel: nieuwe varianten verspreiden zich wereldwijd volop, dus voorzichtig blijven blijft de boodschap, waarschuwt de viroloog.

Waar we nog het meest voorzichtig moeten blijven, is in de zorg. Daar zal op verschillende plekken het mondmasker nog verplicht blijven. Concreet pleit zowel viroloog Van Gucht als minister Vandenbroucke ervoor om de mondmaskerplicht te behouden in ziekenhuizen, in de wachtkamer van de dokter en in de apotheek - waar je je kan laten testen op covid. 

Voor andere delen van de zorg zou er alleen nog een aanbeveling blijven: bijvoorbeeld in woonzorgcentra, psychiatrische instellingen en kinépraktijken. 

Herfstgolf?

Mogelijk komt op het Overlegcomité ook de komende herfst aan bod, zonder dat daarbij per se concrete beslissingen worden genomen. Experten zoals Dirk Ramaekers van de taskforce vaccinaties, verwachten in het najaar immers een nieuwe coronagolf. 

Minister Vandenbroucke zei zondag nog in VTM Nieuws dat het eerder vreemd zou zijn als er geen golf meer komt, al zei hij daarover niet in paniek te zijn: “Ik hoop dat we goed voorbereid zullen zijn, we kunnen het ondertussen.”

Ik zie ons niet meteen in de problemen komen.

Viroloog Steven Van Gucht

Steven Van Gucht hoopt alleszins dat de ministers na het Overlegcomité met twee woorden zullen spreken, want de coronapandemie is nog niet voorbij en er heerst nog onzekerheid over wat er zal gebeuren in het najaar. “Misschien moeten we dan weer maskers dragen en uitvoerig gaan testen”, zegt hij. Goed ventileren zullen we volgens de viroloog sowieso moeten blijven doen. 

Maar de mondmaskers op dit moment afschaffen in het openbaar vervoer? “Daar voel ik me redelijk comfortabel bij”, besluit Van Gucht. “Het is mooi lenteweer en daarna krijgen we de zomer waarin we de ramen open kunnen zetten en mensen meer buiten leven. Ik zie ons niet meteen in de problemen komen.”

Meest gelezen