Tweede besmetting met apenpokken bevestigd in ons land, link met eerste geval

Er is al een tweede besmetting van het apenpokkenvirus vastgesteld in ons land, zo bevestigt viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven). Gisteravond werd het eerste Belgische geval bevestigd. Beide besmette personen hebben ook een link: ze zijn op hetzelfde feestje geweest. 

Nadat het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen gisteravond een eerste besmetting met het apenpokkenvirus heeft bevestigd, wordt nu al melding gemaakt van een tweede geval. Viroloog Marc Van Ranst spreekt op Twitter over "een man uit Vlaams-Brabant". Hij zou niet zwaar ziek zijn, maar heeft wel "letseltjes": de typische blaasjes die het apenpokkenvirus veroorzaakt.

Het gaat niet om de partner van de eerste patiënt, die intussen ook onderzocht wordt. Maar de besmette man uit Vlaams-Brabant heeft wellicht ook een link met dat eerste geval: ze zijn op hetzelfde feestje geweest. Hoe de besmetting daar is kunnen gebeuren, moet wel nog nader worden onderzocht. 

"Niet heel ziek"

Het eerste geval van apenpokken werd ontdekt "bij iemand die zich bij ons in Antwerpen heeft gemeld met klachten", vertelde Isabel Brosius van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen gisteren in "Laat. "Er zijn stalen afgenomen, die zijn verstuurd naar een referentielabo in Nederland en laat vandaag hebben we de finale bevestiging gekregen dat het gaat om het apenpokkenvirus. De persoon in kwestie is niet heel ziek."

Aan de besmette persoon wordt gevraagd om zich af te zonderen. "Op basis van de huidige gegevens is het virus beperkt overdraagbaar tussen mensen. In principe is er nauw en langdurig contact nodig", zegt Brosius. "De kans op een grote verspreiding is eerder klein, maar we volgen de situatie nauwgezet op."

Experten komen samen

Experts van de verschillende overheden komen vandaag samen om in een Risk Assessment Group (RAG) te overleggen over een Belgische aanpak tegen een verdere verspreiding van het apenpokkenvirus. Ook in de rest van Europa en Noord-Amerika zijn de voorbije dagen en weken besmettingen vastgesteld. 

"Wil dat zeggen dat wij hier nu een grote uitbraak moeten vrezen? We denken van niet", reageert minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). "Maar zoals altijd moet je voorzichtig en vooruitziend zijn. Deze middag krijg ik een volledig overzicht van de situatie, een inschatting van de risico's en een inschatting van wat we moeten doen."

Hoe kan het virus zich zo snel verspreiden? Moeten we ons zorgen maken? En is er al een vaccin? Lees er hier meer over.

Meest gelezen