China voert meer Russische energie in ten opzichte van vorig jaar

In april is de import van zowel Russische ruwe olie als LNG (vloeibaar aardgas) door de Aziatische titaan jaar op jaar met 4 procent gestegen. De grootste verstrekker van olie aan China blijft dan weer Saoedi-Arabië: olieleveringen van de Golfstaat stegen met 38 procent.

De Chinese invoer van Saoedische olievaten bereikte het hoogste maandvolume sinds mei 2020. Dat meldt het persbureau Reuters op basis van officiële Chinese douanegegevens.

  • De Saoedische leveranties bedroegen vorige maand 8,93 miljoen ton, wat overeenkomt met 2,17 miljoen vaten per dag (barrels per day, of: bpd).
  • Die forse stijging in het aantal geïmporteerde olievaten, waarvan de contracten vooral in februari werden onderhandeld, steken af tegen de 1,61 miljoen bpd in maart en de 1,57 miljoen bpd een jaar eerder.

Rusland

De invoer uit Rusland, de op één na grootste olieleverancier, steeg vorige maand met een bescheidene 4 procent ten opzichte van een jaar eerder.

  • Belangrijk om te vermelden is dat de overeenkomsten werden beklonken alvorens de westerse regeringen hun financiële sancties verscherpten naar aanleiding van Russische invasie van Oekraïne eind februari.
  • De aanvoer van Russische olie bedroeg in april in totaal 6,55 miljoen ton, of 1,59 miljoen bpd; iets meer dan de 1,5 miljoen bpd in maart en de 1,53 miljoen bpd een jaar eerder.
  • Uit afzonderlijke gegevens bleek ook dat de Chinese invoer van Russisch vloeibaar aardgas (LNG) in april met 80 procent is gestegen, tot 462.975 ton.
  • Dat is de hoogste maandelijkse hoeveelheid in een halfjaar, ondanks een scherpe daling van de totale invoer van de brandstof in het land.

Totaalplaatje

De totale import van vloeibaar aardgas door de op een na grootste economie ter wereld daalde vorige maand met 34,5 procent, tot 4,35 miljoen ton. Dit komt omdat importeurs wereldwijd de peperdure spotleveringen mijden.

Het Aziatische rijk, dat de grootste importeur is van ruwe olie ter wereld, importeerde vorige maand 10,51 miljoen vaten olie per dag, volgens een eerdere berekening van nieuwssite Bloomberg. Dat is 4 procent meer dan in maart; en bijna 7 procent meer op jaarbasis. Het is de eerste stijging in een periode van drie maanden, hoewel wijdverspreide coronamaatregelen (zoals de onverbiddellijke lockdown in economische motor Shanghai) de vraag naar de brandstof beperkten en de raffinaderijproductie temperden.

De gegevens die vandaag werden vrijgegeven, maakten voor april geen gewag van olie-import uit Iran. De douane zal echter volgende maand waarschijnlijk voor mei de invoer melden van bijna 2 miljoen vaten Iraanse olie, die deze week in een reservebasis in Zuid-China werden gelost. Evenmin zou in april een beroep gedaan zijn op Venezolaanse olie.

De invoer uit Maleisië is dan weer met 84 procent op jaarbasis gestegen tot 2,165 miljoen ton, meldt Reuters. Dat is de op één na hoogste hoeveelheid die ooit gemeten werd.

Angst

Hoewel er een stijging werd opgetekend in het aantal ingevoerde Russische energieproducten, zouden Chinese staatsraffinaderijen niet erg gretig zijn om oliedeals te sluiten met het Poetin-regime. Er heerst namelijk de angst onder de bedrijven dat ze het slachtoffer worden van westerse sancties. China heeft de Russische agressie in Oekraïne niet officieel veroordeeld, maar lijkt de laatste tijd voorzichtiger met het opstellen van nieuwe contracten met het Kremlin als begunstigde.

(kg)

Meer