Natuurhulpcentrum Oudsbergen

Twee wulpenkuikens geboren in Natuurhulpcentrum Oudsbergen: "Vogel wordt steeds zeldzamer"

In het Natuurhulpcentrum van Oudsbergen zijn twee wulpen geboren. Het aantal wulpen in Vlaanderen is sterk afgenomen, dus het Natuurhulpcentrum is tevreden. Enkele weken geleden werd een nest met 6 eieren gevonden, terwijl een wulpenvrouwtje er maar maximum 4 kan uitbroeien. 3 eieren zijn meegenomen naar het hulpcentrum, waarvan er 2 zijn uitgekomen. 

Twee wulpen kropen donderdag langzaam uit hun ei in het Natuurhulpcentrum. Dat gebeurt niet vaak, normaal gezien worden deze kuikentjes in de natuur geboren. Deze situatie is anders, omdat er te veel eieren waren voor de moedervogel om ze te verzorgen. "We hebben in het verleden al jongen grootgebracht, maar het is de eerste keer dat we hier echt vogels uitbroeden", zegt Dries Damiaens van Natuurhulpcentrum in Oudsbergen. 

De wulp doet het tegenwoordig heel slecht

Dries Damiaens, Natuurhulpcentrum Oudsbergen

De wulpen zijn steeds met minder omdat hun biotoop verandert: "Normaal broeden ze in vochtige heide en hooilanden, maar die zijn er steeds minder. Daarnaast is er heel intensieve landbouw en dat zorgt ook voor minder voedsel", zegt Damiaens. 

3 van de 6 eieren meegenomen

Een groep van Natuurpunt bekijkt regelmatig wulpennesten voor onderzoek. In dit geval vonden ze een nest met 6 eieren, terwijl een wulp maar 4 eieren tegelijkertijd kan verzorgen. "Ze hebben dan 3 eieren naar hier gebracht, zodat elk kuiken de kans krijgt om te overleven. Als je 6 eieren in dat nest houdt, kan het zijn dat heel het proces mislukt. De moeder wil namelijk iedereen beschermen, maar dat gaat niet", klinkt het Natuurhulpcentrum. "Eén eitje is niet uitgekomen."

Bekijk hier hoe de twee kuikens geboren worden:

Videospeler inladen...

Het Natuurhulpcentrum probeert de kuikentjes goed te verzorgen: "Ze zitten in een soort couveuse waar gras is en sprinkhanen rondspringen om ze zo dicht mogelijk bij de natuur te brengen." Wanneer de vogels groot en sterk genoeg zijn, worden ze losgelaten in de natuur. Het Natuurhulpcentrum hoopt nu dat de vogels snel kunnen uitvliegen en er nieuwe jongen komen in de toekomst. 

Meest gelezen