Legendarisch cabaret Lido in Parijs sluit de deuren

Het befaamde variététheater Lido in Parijs stopt ermee. De zaal aan de chique Parijse Champs-Élysées werd opgericht in 1936 en kende mythische tijden, maar sociale onrust en de  coronapandemie hakten in de toeschouwersaantallen en de centen. De nieuwe eigenaar, hotelketen Accor, wil er musicals en concerten organiseren.

Samen met die andere mythische zaal Moulin Rouge behoort de Lido in Parijs tot een groot verleden, eentje van folles nuits in de lichtstad. Grote namen als Edith Piaf en actrice en zangeres Marlene Dietrich, maar ook sterren als Dalida, Elton John en Frank Sinatra stonden er op het podium.

BEKIJK - Zo ging het eraan toe in de Lido in de jaren 30 en de jaren 60.

Videospeler inladen...

Erotiek werd met behulp van pluimen tot kunstvorm verheven. Maar de voorbije jaren miste Lido de trein naar een nieuw jonger publiek. Andere, kleinere zalen, kozen voor een eigen aanpak die wél kon bekoren. Lido danste zichzelf de dood in.

Lido tijdens de jaren 1950
Lido tijdens de Duitse bezetting in 1940
1940 AP

Dansen in het zwembad

Aan het einde van de 19e eeuw wordt aan de Champs-Élysées een zwembad gegraven waar indertijd Venetiaanse gondels voeren, met een artificieel strand. Niet moeilijk te achterhalen dus waar de naam Lido, verwijzend naar het beroemde Venetiaanse strand, vandaan komt. Maar de gondels brengen weinig geld op en worden vervangen door danseressen met grote extravagante pluimen. Samen met de Moulin Rouge kent Lido een hoge vlucht na de Tweede Wereldoorlog. Met meer dan duizend zitplaatsen is het cabaret dan een van de grootste in zijn soort. 

In de loop der jaren komt de mot in de zijden pakjes. Circusacts raken gedateerd en scènes met dieren worden steeds minder aanvaard en getolereerd door een bewuster publiek.

Enter de Belgische regisseur en dramaturg Franco Dragone, die eerder met Cirque du Soleil naam maakte. De pluimen worden kleiner, de danseressen mogen tatoeages dragen, maar het publiek lust het ook niet. 

BEKIJK - Het Lido heeft in zijn rijk gevulde verleden de beau monde van allerlei pluimage verwelkomd. Ook vorig jaar nog waren de felgekleurde veren niet weg te denken:

Videospeler inladen...

Dienstencheques en danspirouettes

In 2006 koopt dienstengroep Sodexo (bij ons onder meer bekend van dienstencheques) Lido. Meer dan vijftien jaar later lijkt het sprookje uit voor de schaars geklede dansers in Lido. Een combinatie van sociale onrust en de snijdende covidpandemie doen het variététheater de das om. Toeristen blijven weg en de Franse overheid stopt geld toe, maar de verliezen blijven zich opstapelen. 

Feestje in 1971

De hotelgroep Accor, die vorig jaar de zaal van Sodexo overnam, kondigt nu aan dat 157 van de 184 kostuummakers, muzikanten en danseressen worden ontslagen. 

In de plaats komen goedkopere concerten en musicals. Die moeten een jonger en meer lokaal publiek aantrekken. Het nieuwe Lido zal met amper 39 medewerkers onder leiding staan van Jean-Luc Choplin, voormalig directeur van het Theater van Châtelet. 

AFP or licensors

Meest gelezen