BELGA / VAN ASSCHE

ZNA lanceert nieuw obesitascentrum voor kinderen van 11 tot 17 jaar

Ziekenhuis Netwerk Antwerpen lanceert een nieuw obesitascentrum. Dat zal zich specifiek richten op kinderen van 11 tot 17 jaar. 1 op de 20 jongeren heeft tegenwoordig overgewicht en dat aantal stijgt jaar na jaar.

1 op de twintig kinderen kampt tegenwoordig met obesitas.  Daarom start het ZNA met een specifieke aanpak om hen op een gezonde manier gewicht te laten verliezen. "Kinderen leren vaak slechte eetgewoontes aan, bewegen te weinig of weten gewoon niet welke voeding goed voor hen is", vertelt dokter Daniël Klink van het ZNA. De jongeren leren gezonde keuzes te maken in het centrum. "We willen het niet hebben over een dieet, maar over een gezonde levensstijl die ze lang kunnen aanhouden", aldus Klink.

S.L.I.M. aanpak

Het ziekenhuis heeft een nieuwe aanpak ontwikkeld om kinderen met overgewicht te helpen. "S.L.I.M. staat voor Sport, Leefstijl, Individueel en Motivatie. Voor de eerste pijler hebben we een kinesist om het bewegen te stimuleren en bij leefstijl focussen we op een gezond voedingspatroon dat de kinderen kunnen volhouden. Bij de laatse twee pijlers bieden we vanuit psychologische hoek ondersteuning en kijken we naar de genen en hoe het komt dat bepaalde gewoonten ontwikkeld zijn", zegt dokter Daniël Klink.

Het ziekenhuis biedt trajecten aan van ongeveer 2 jaar. In het begin is er een intensieve begeleiding in het ziekenhuis en dat mondt langzaamaan uit in een gezonde levensstijl. 

Meest gelezen