Beleggers shorten het Britse pond door “apocalyptische” vooruitzichten

De economische situatie in het Verenigd Koninkrijk ziet er allesbehalve rooskleurig uit. Andrew Bailey, de gouverneur van de Bank of England (BoE), waarschuwde onlangs voor een “apocalyptisch” vooruitzicht voor de consumenten. Meer en meer beleggers shorten dan ook het Britse pond.

Net zoals de rest van de wereld wordt het Verenigd Koninkrijk getroffen door een torenhoge inflatie. Het leven aan de overkant van de Noordzee is in april 9 procent duurder geworden. De Bank of England verwacht overigens dat het inflatiecijfer in oktober de kaap van 10 procent gaat ronden.

Maaltijd overslaan

Uit een recente studie bleek dat maar liefst 25 procent van de Britten een maaltijd overslaat. Bailey kijkt dan ook niet door een roze bril naar de toekomst. Hij waarschuwde onlangs zelfs voor een “apocalyptisch” vooruitzicht voor de consumenten. Net zoals de andere centrale banken staat de Bank of England voor een enorme uitdaging: de inflatie bekampen zonder de economische groei te veel pijn te doen.

De Britse centrale bank heeft sinds december de rente al vier keer opgetrokken. Het belangrijkste rentetarief in het Verenigd Koninkrijk bedraagt momenteel 1 procent. Tijdens de jongste rentevergadering sloot Bailey niet uit dat er in het laatste kwartaal van dit jaar een economische krimp komt.

Het komt dan ook als geen verrassing dat beleggers massaal het pond sterling van de hand doen. De koers van de Britse munteenheid tegenover de Amerikaanse dollar, die de jongste maanden de wind in de zeilen heeft, is sinds begin dit jaar met 8 procent gezakt. Voor 1 Britse pond betaal je momenteel iets minder dan 1,25 dollar.

Beleggers shorten het pond

Volgens de meest recente gegevens van de Commodity Futures Trading Commission van 10 mei hadden vermogensbeheerders en institutionele beleggers meer dan 128.000 shortposities ingenomen ten opzichte van het pond, tegenover 32.000 longposities.

Sam Zief, hoofd global FX strategy bij JPMorgan Private Bank, merkte woensdag in een reactie aan CNBC op dat, hoewel het pond op dit moment “vreselijk goedkoop” is, beleggers beter naar euro’s dan naar het pond kunnen kijken.

“De ECB komt net uit negatief-renterritorium, terwijl het BOE al in positief-renterritorium zit. Wij denken niet dat zij echt nog veel verder kunnen verhogen”, aldus Zief. “We hebben een shortpositie ingenomen tegenover het pond, ook al denken wij dat die munt tegen het einde van dit jaar zijn rug een beetje zal rechten. Het is echt niet een van onze favoriete valuta’s in de G10.”

“Hoewel het Verenigd Koninkrijk net als andere grote centrale banken een afweging moet maken tussen een vertragende groei en een inflatie die ver boven de doelstelling ligt, heeft de BoE ervoor gekozen een relatief groter gewicht toe te kennen aan de groeivooruitzichten, terwijl het vertrouwt op factoren aan de aanbodzijde om de inflatie terug te brengen tot de doelstelling (een inflatie van 2 procent red.)“, merkt Zach Pandl, strateeg bij de Amerikaanse bank Goldman Sachs, op in een nota.

“Over de verdiensten van deze aanpak valt te discussiëren, maar wat voor de markten telt, is dat het de facto om een zwak valutabeleid gaat. In het licht van het afwijkende beleidstraject van de BoE stellen wij onze prognose voor GBP/USD opnieuw naar beneden bij tot 1,19, 1,22 en 1,25 dollar over 3, 6 en 12 maanden”, klinkt het.

(lb)

Meer