PODCAST - Hoe de Syrische president Assad systematisch zijn eigen bevolking vergiftigde

VRT NWS-journalisten Rudi Vranckx en Inge Vrancken onderzochten een van de grootste oorlogsmisdaden van de afgelopen decennia: het systematisch gebruik van verboden chemische wapens in Syrië. Ze vertellen over hun bevindingen in een nieuwe aflevering van de podcast Vranckx & Byloo, die je hier en op VRT NU kan beluisteren.

Zelf zal hij het ontkennen, of zeggen dat de rebellen de schuldigen waren. Maar de bewijzen zijn wat ze zijn: de Syrische president Assad zette systematisch chemische wapens in tegen zijn eigen bevolking. 

VRT NWS-journalisten Rudi Vranckx en Inge Vrancken interviewden voor hun nieuwe documentaire reeks “De giftige oorlog”, die vanaf dinsdag 24 mei op Canvas te zien is, maandenlang tientallen getuigen en experten. Die schetsen het beeld van een dictator die zijn eigen bevolking als de vijand ziet. 

Of Assad ooit ter verantwoording geroepen wordt? Dat is lang niet zeker. “Je kan enkel vervolgd worden door het Internationaal Strafhof als je het ook erkent”, legt Vrancken uit in de podcast. “En wie bloed aan de handen heeft, zal dat natuurlijk niet doen.”

Praat mee over de podcast in de Facebookgroep Vranckx & Byloo.

Meest gelezen