Mondmaskers verdwijnen op het openbaar vervoer, nog mondmaskerplicht in ziekenhuizen en bij dokter en apotheek 

De mondmaskerplicht op het openbaar vervoer verdwijnt vanaf maandag. Dat is beslist op het Overlegcomité van de verschillende regeringen in ons land. Zo gaat één van de laatste zichtbare coronamaatregelen in ons straatbeeld op de schop, omdat de coronabarometer in zijn geheel gedeactiveerd wordt. Het dragen van een mondmasker blijft wel verplicht in ziekenhuizen en bij een bezoek aan de dokter of de apotheek. En bij de terugkeer van een buitenlandse reis is het invullen van een "Passenger Locator Form" - kortweg PLF - in de meeste gevallen niet meer nodig.

Het was van 4 maart geleden dat het Overlegcomité van de verschillende regeringen nog eens samenkwam om het over de coronasituatie in ons land te hebben. De bijeenkomst vandaag gebeurde virtueel, met één belangrijk agendapunt: de mondmaskerplicht.

BEKIJK - Eerste reactie van premier Alexander De Croo (Open VLD) na het digitale Overlegcomité:

Videospeler inladen...

De coronabarometer die sinds maart op code geel stond, wordt volledig gedeactiveerd. Het Overlegcomité stelt vast dat de besmettingen en het aantal nieuwe hospitalisaties een dalende trend volgen.

Concreet wordt daarom de mondmaskerplicht voor personeel en passagiers op het openbaar vervoer vanaf maandag afgeschaft. Enkel in ziekenhuizen, in "medische kabinetten" (lees: bij de dokter) en bij de apotheker blijft een mondmasker verplicht, omdat daar kwetsbare mensen bij elkaar komen, en iemand zich op die plekken kan laten testen op covid. In ziekenhuizen geldt die verplichting trouwens zowel voor medisch personeel, patiënten als bezoekers.

Voor andere zorginstellingen en medische beroepen als kinesisten, tandartsen of logopedisten geldt geen verplichting meer, enkel een aanbeveling om een mondmasker te dragen. Ook op drukke plaatsen blijft het dragen van een mondmasker aangeraden, en experten roepen ook op om binnenruimtes goed te blijven verluchten. 

BEKIJK - Eerste reactie van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) na het digitale Overlegcomité:

Videospeler inladen...

Ook in de woonzorgcentra verdwijnt de algemene mondmaskerplicht. Wie op bezoek gaat bij familie, hoeft geen mondmasker meer te dragen. Het personeel in woonzorgcentra moet wel nog een mondmasker dragen, maar enkel wanneer ze zorgtaken uitvoeren, en dus geen afstand kunnen houden van de bewoners. Dat verduidelijkt kersvers Vlaams minister voor Welzijn Hilde Crevits (CD&V).

"Passenger Locator Form" verdwijnt, voor de meeste reizen

Het verdwijnen van de coronabarometer heeft ook gevolgen voor wie een reis naar het buitenland plant. Je moet niet langer een geldig vaccinatiebewijs, test- of herstelcertificaat kunnen voorleggen.

Daarnaast wordt het verbod op niet-essentiële reizen van buiten de Europese Unie opgeheven. Ook de resterende test- en quarantaineverplichtingen verdwijnen. En het is niet langer nodig om bij de terugkeer naar ons land een "Passenger Locator Form" - kortweg "PLF" in te vullen.

Op elke regel zijn er uitzonderingen: de bestaande regels rond testen, quarantaines en het invullen van het PLF blijven bestaan voor reizigers die naar België terugkeren na een verblijf in een land met een zogenoemde "Variant of Concern", of zorgwekkende variant van het coronavirus.

Extra boosterprik "verder onderzocht"

Na afloop van het virtuele Overlegcomité is ook nog gecommuniceerd dat het IMC Volksgezondheid nog zal bekijken of een extra boosterprik de bevolking nog beter zou kunnen beschermen tegen een nieuwe coronagolf. Of die er komt, is dus helemaal nog niet zeker.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) buigt zich op zijn beurt nog over het coronacertificaat, dat een tijdlang op veel plekken werd gevraagd, en de functie ervan binnen de coronabarometer die nu in zijn geheel is afgevoerd.

Meest gelezen