Mogelijk een link via feestje: wetenschappers onderzoeken verband tussen twee besmettingen met apenpokkenvirus in ons land

© Het Nieuwsblad

Er is een tweede persoon in ons land besmet met het apenpokkenvirus. Dat schrijft viroloog Marc Van Ranst op Twitter. Een derde vermoedelijk geval wordt onderzocht.

dvf, me, kma, cm

Een laboratorium in Leuven, waar ook viroloog Marc Van Ranst aan verbonden is, heeft een tweede geval van het apenpokkenvirus gediagnosticeerd. Het gaat om een man uit Vlaams-Brabant. “Mensen die bij zichzelf letsels zoals op deze foto herkennen, kunnen best contact opnemen met hun arts”, schrijft Van Ranst.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“In Antwerpen is er dus één persoon bevestigd (donderdag, door het Instituut voor Tropische Geneeskunde, red.). Die patiënt woont samen met iemand die ook symptomen vertoont, al moet voor die persoon nog uitsluitsel komen. Dat gebeurt via PCR-testing”, zegt Patrick Smits, arts infectieziektebestrijding van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

LEES OOK. Wat zijn apenpokken? Wat zijn de symptomen? En hoe loop je het op?

“Het bron- en contactonderzoek loopt. De nauwe contacten brengen we in kaart. Volgens de eerste gegevens ben je besmettelijk vanaf de eerste symptomen, en dus gaan we contacten vanaf dan opzoeken. Al zou het kunnen dat er voor de contactopsporing toch een veiligheidsmarge van bijvoorbeeld 72 uur voordien in acht wordt genomen. Daarover wordt nog overlegd.”

De personen wordt gevraagd zich thuis af te zonderen. Voor hoelang, is nog niet duidelijk. “In het Verenigd Koninkrijk en Spanje vragen ze 21 dagen isolatie”, zegt Smits nog. “Ik hoop dat de termijn vanmiddag ook bij ons gefinaliseerd wordt, met hopelijk een uniform beleid vanuit de WHO, het ECDC en Sciensano.” Dat zijn respectievelijk de mondiale, Europese en Belgische gezondheidsautoriteit.

“Epidemiologische link”

De ITG-case en de Vlaams-Brabantse case zijn “epidemiologisch gelinkt”, zo tweette Van Ranst nog. Volgens VRT nws waren beide bevestigde gevallen op hetzelfde feestje. Meer info over het feestje – of het bijvoorbeeld publiek toegankelijk was – wordt momenteel niet gedeeld.

De apenpokken worden veroorzaakt door een virus. Dat behoort tot dezelfde familie als de pokken, die in 1980 officieel waren uit­geroeid. De symptomen lijken ook op die van de pokken: koorts, hoofdpijn, spierpijn, rillingen en uitslag. Op de huid vormen zich blaasjes, gevuld met helder vocht of pus. Op een gegeven moment breken die blaasjes open en vormen zich korstjes.

Sinds kort werden in verschillende Europese landen gevallen ontdekt. Het eerste Belgische geval werd gisteren, donderdag, gesignaleerd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen