Stad Antwerpen

Eerste deel nieuw park aan Gedempte Zuiderdokken in Antwerpen is klaar

In Antwerpen is vandaag het eerste deel van het nieuwe park aan de Gedempte Zuiderdokken voorgesteld. Het gaat om het meest zuidelijke stuk, tussen de Sint-Gillisplaats en de Van der Sweepstraat. De stad is nog op zoek naar een naam voor het park; iedere Antwerpenaar kan die mee kiezen.

Aan de Gedempte Zuiderdokken, tussen de Gillisplaats en de Van der Sweepstraat in Antwerpen, is vandaag het eerste deel van het nieuwe park voorgesteld. Het gaat om het meest zuidelijke stuk, dat grenst aan de nieuwe wijk Nieuw Zuid.

"De grote troef is dat we extra groen creëren voor de Antwerpenaar. Voor mij als schepen voor stadsontwikkeling is dit een van de koninginnenstukjes. Dit eerste deel is maar liefst 3 keer de Groenplaats", zegt Antwerps schepen Annick De Ridder (N-VA) trots.

Een wandelpromenade tussen 2 bomenrijen zorgt voor verkoeling tijdens warme dagen

Annick De Ridder, Antwerps schepen voor stadsontwikkeling (N-VA)

"Het park heeft 2 speeltuinen, een samentuin, een stiltetuin, een speelveld, een basketveld en heel veel bomen én groen. Er is ook een hemelwaterput die het regenwater recupereert. En aan de buitenkant, tussen 2 bomenrijen, is een wandelpromenade aangelegd, die bij warme dagen voor voldoende schaduw zorgen."

Aan het tweede deel van het park wordt naarstig verdergewerkt. Naast een grote grasweide, twee waterbassins en ruime cirkelvormige zitbanken komt ook daar een wandelpromenade tussen de dubbele bomenrij. Tijdens die werken wordt ook dat deel van de Waalse- en de Vlaamsekaai heraangelegd. Die werken zouden in de lente van 2023 klaar moeten zijn.

In het najaar van 2023 gaat dan de derde en laatste fase in. Tegen de lente van 2024 zou het volledige park van 7 hectare groot klaar moeten zijn.

Iedere Antwerpenaar kan mee een naam kiezen voor het nieuwe park

Annick De Ridder, Antwerps schepen voor stadsontwikkeling (N-VA)

Voor de aanleg van het volledige park is een budget van 25 miljoen euro voorzien waarvan het Europees fonds voor regionale ontwikkeling 2.3 miljoen euro voor zijn rekening neemt.

De opening van dit eerste deel is ook het startschot voor de zoektocht naar een nieuwe naam voor het park. Iedere Antwerpenaar kan hier meestemmen. De keuze gaat tussen Scheldepark, Zuidpark of Schipperspark. De naam die de meeste stemmen haalt, wint.

Meest gelezen