Videospeler inladen...

Moskou bevestigt: alle Oekraïense strijders in Azovstal-fabriek hebben zich overgegeven

Alle strijders in de belegerde staalfabriek in de Oekraïense havenstad Marioepol hebben zich overgegeven. Dat bevestigt het Russische ministerie van Defensie. Eerder had de commandant van het veelbesproken Azov-regiment een video verspreid waarin hij zei dat het opperbevel vroeg om de staalfabriek van Azovstal niet langer te verdedigen. Hiermee is definitief een eind gekomen aan het Oekraïense verzet in de zuidelijke havenstad. Volgens Rusland hebben 2.439 Oekraïense soldaten zich overgegeven.

Maandag liet het Oekraïense opperbevel aan de soldaten op de Azovstal-site weten "dat hun taak erop zit". Al snel gaven meer dan duizend soldaten zich over, ze werden met bussen weggebracht naar gebied dat door de Russen wordt bezet. 

Eerder vandaag heeft Denys Prokopenko, commandant van het Azov-regiment, een videoboodschap op Telegram verspreid. Daarin zegt hij dat zijn prioriteiten zijn gerespecteerd: de burgers en zwaargewonden zijn geëvacueerd en het bergen van de lichamen van de gesneuvelden gaat nog door. Hij neemt het woord "overgave" niet in de mond, maar dat is het dus wel in de praktijk. 

"Vandaag 20 mei heeft de laatste groep bestaande uit 531 strijders zich overgegeven", zegt de woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie. Volgens hem is het ondergrondse complex van de staalfabriek waar de Oekraïense strijders zich hadden verschanst nu onder "de volledige controle van het Russische leger". 

Als Rusland het in verband met Oekraïne vaak heeft over "neonazi's", dan gaat het precies over dit Azov-regiment. Het is opgericht in 2014 als militie en heeft banden met extreemrechts. Het omstreden regiment gebruikt nazi-symbolen, en kwam in opspraak voor mogelijke oorlogsmisdaden. Daarom ook gaan er in Rusland stemmen op om de soldaten te berechten voor "oorlogsmisdaden". 

Maar de Azov-brigade is na 2014 geïntegreerd in de officiële strijdkrachten, ze maakt intussen deel uit van de Oekraïense nationale garde. Zelf noemen ze zich pluralistisch. Ze gaan prat op hun heldhaftige verzet tegen de Russische invasie. 

Dat laatste klopt in elk geval wel. Gisteren nog had een plaatsvervangend commandant in een videoboodschap laten weten dat er nog altijd strijders aanwezig waren in het complex onder de Azovstal-fabriek. Met de  boodschap van hun commandant lijken dus ook de laatste Azov-strijders zich over te geven, na een maandenlange strijd. De stad Marioepol zélf is door de Russische bombardementen grotendeels verwoest. 

Russische soldaten tonen het hoofdkwartier van het Azov-regiment, mei 2022
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Volgens de Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe hebben zich al 1.908 Oekraïense soldaten van de Azovstal-site overgegeven. Er zijn ook 177 burgers uit het complex gehaald, onder wie 85 vrouwen en 47 kinderen. Er is geen onafhankelijke bevestiging van die cijfers. 

Volgens de defensieminister heeft Rusland intussen trouwens de oostelijke regio Loegansk zo goed als in handen. Een deel van Loegansk en Donetsk, waar Marioepol deel van uitmaakt, zijn door pro-Russische separatisten zelfverklaarde republieken. Enkele dagen voor de Russische inval in Oekraïne op 24 februari erkende de Russische president Vladimir Poetin de onafhankelijkheid van de volledige provincies Loegansk en Donetsk.

Oekraïense functionarissen geven toe dat in de Donbas aanhoudend zwaar gevochten wordt. Vooral de regio rond Severodonetsk en Lysytsjansk wordt in het vizier genomen, luidt het. Maar volgens Kiev is het Russische offensief maar weinig succesvol.

evacuatie van gewonde soldaten in Marioepol

Meest gelezen