Duits oud-kanselier en "Poetinvriend" Gerhard Schröder stapt uit Russische staatsoliebedrijf Rosneft

De Duitse oud-bondskanselier Gerhard Schröder stapt uit de raad van bestuur van het Russische staatsoliebedrijf Rosneft. Eerder deze week nam het Duitse parlement hem een aantal privileges af vanwege zijn nauwe banden met Rusland, maar wellicht heeft vooral de dreiging met Europese sancties de doorslag gegeven.

Het oliebedrijf Rosneft, dat in handen is van de Russische overheid, maakte het nieuws bekend op zijn website. Gerhard Schröder liet het bedrijf weten dat hij niet langer in de raad van bestuur kan zitten, zo staat er te lezen. Schröder was voorzitter van de raad van bestuur. "We hebben sympathie voor zijn beslissing en danken hem voor zijn aanhoudende steun."

Naast Schröder stapt ook de Duitse zakenman Matthias Warning uit de raad van bestuur. Warning is ook de directeur van Nord Stream 2, de gaspijpleiding die van Rusland naar Duitsland loopt. Dat project is stilgelegd door de oorlog in Oekraïne. Ook Schröder heeft belangen in dat project.

De sociaal-democraat Schröder is persoonlijk bevriend met de Russische president Vladimir Poetin en had ook zicht op een zitje in de raad van bestuur van het Russische gasbedrijf Gazprom, dat eveneens in handen is van de overheid. Het zijn lucratieve baantjes voor de oud-kanselier en een bedanking voor zijn jarenlange inzet voor de Russische belangen.

Maar door de Russische invasie in Oekraïne zat de SPD van Schröder - momenteel de grootste partij in de Duitse regering - steeds meer verveeld met die bijzondere relatie tussen Schröder en Rusland. Zeker omdat Schröder ook na het begin van de invasie vasthield aan zijn Russische mandaten. Na enig getalm rekende de partij deze week dan toch af met haar ex-boegbeeld.

In Duitsland genieten oud-kanseliers van verschillende privileges, zoals een eigen kantoor met personeel in het Duitse parlement en levenslange bescherming door de veiligheidsdiensten. Op kosten van de Duitse belastingbetaler. Zijn kantoor en personeel moet Schröder nu afstaan.

Europese sancties

Maar wellicht heeft vooral de dreiging van het Europees Parlement een doorslag gegeven om dan toch uit Rosneft te stappen. Dat kondigde gisteren aan dat het Schröder op een sanctielijst wil zetten als hij zijn bestuursfuncties in Russische bedrijven niet opgeeft. Dat zou betekenen dat het vermogen van Schröder binnen de Europese Unie bevroren kan worden. Er werd alvast een resolutie goedgekeurd in het parlement. De Europese Commissie moest wel nog haar toestemming geven.

Schröder (78) was Duits bondskanselier van 1998 tot 2005. Hij werd opgevolgd door de christendemocrate Angela Merkel. Als kanselier zette Schröder onder meer het belangrijke Nord Stream-project op poten, de gasleiding die jaarlijks 55 miljard kubieke meter gas van Rusland naar Duitsland brengt. Het gevolg was een innige vriendschap met Poetin, die hem nu, vele jaren later, niet in dank wordt afgenomen.

Gerhard Schröder en Angela Merkel eind 2005, bij de overdracht van het kanselierschap.

Meest gelezen