Kevin Stitt, gouverneur van de Amerikaanse staat Oklahoma
Copyright 202w The Associated Press. All rights reserved.

Oklahoma keurt strengste abortuswet van VS goed: zwangerschapsonderbreking bijna volledig onmogelijk 

Het parlement van de Amerikaanse staat Oklahoma heeft een wet goedgekeurd die abortus bijna volledig verbiedt. De staat krijgt hiermee de strengste wetgeving van de VS, waar het recht op abortus steeds meer onder druk komt te staan.

De wet maakt elke vorm van abortus onmogelijk, behalve als het leven van de moeder in gevaar is of als ze slachtoffer is van verkrachting of incest. De zwangerschap mag dan enkel afgebroken worden als de vrouw dit heeft aangegeven bij de politie. De wettekst spreekt zich niet uit over het gebruik van de morning-afterpil of andere vormen van anticonceptie.

Voor de wet in werking treedt, wacht die nog op de goedkeuring van Kevin Stitt, de gouverneur van Oklahoma. Stitt tekende eerder al een wet die het verbood abortus te plegen na zes weken in de Amerikaanse conservatieve staat. "Ik wil dat Oklahoma de meest pro-life staat van het land wordt", zei hij toen. Met die uitspraak gaf hij aan dat hij bereid is een stap verder te gaan en ook de nieuwe wet te ondertekenen. Als de gouverneur de wet goedkeurt, krijgt Oklahoma de strengste abortuswetgeving van de VS.

Ik wil dat Oklahoma de meest pro-life staat van het land wordt

Kevin Stitt, gouverneur van Oklahoma

De wet volgt het voorbeeld van de Texaanse abortuswet die in september werd goedgekeurd. Opvallend hieraan is dat burgers een  rechtszaak kunnen aanspannen tegen mensen of organisaties die abortus uitvoeren. 

De beslissing lokt heel wat reacties uit. De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris noemt de wet "de laatste in een reeks van schaamteloze aanvallen op vrouwen door extremistische wetgevers." Ze roept de Amerikanen op om leiders te kiezen die het recht op abortus op elk niveau verdedigen.

De goedkeuring veroorzaakt een grote verdeeldheid in de Amerikaanse samenleving.  Recente opiniepeilingen tonen aan dat het recht op abortus gesteund wordt door een meerderheid van de bevolking. Maar de Republikeinen voeren campagne om legale abortus ongedaan te maken. Dat recht kwam er na de historische uitspraak in de zaak Roe v. Wade in 1973. 

Als het Amerikaanse Hooggerechtshof erin slaagt om die uitspraak terug te schroeven, zouden staten zelf kunnen beslissen om abortus te verbieden of te beperken. Dat zou het pad effenen voor veel conservatieve staten in het zuiden van het land om abortus simpelweg te verbieden. 

Meest gelezen