FOTO: In Gingelom waaiden bomen om en raakte een boerderij beschadigd

Onweer veroorzaakt in Limburg wateroverlast en schade aan daken

Het onweer dat deze namiddag over ons land trok, was het hevigst in de provincie Limburg. In Hoeselt was er veel schade door een valwind. In Gingelom, bij Sint-Truiden, liep een aspergeboerderij zware schade op.

In Hoeselt is de meeste schade. In de wijk Hardelingen zijn enkele daken beschadigd door een valwind. ā€œIn een woning ging het volledige dak van de achterbouw waaien, en de autoā€™s en motoren die daar stonden zijn zwaar beschadigdā€, zegt schepen Yves Croux (VLD Plus). ā€œVerder zijn er nog vier woningen waar een aantal dakpannen weggeblazen zijn. De brandweer is ter plaatse om de mensen helpen.ā€

In Gingelom bij Sint-Truiden liepen verschillende daken en bijgebouwen van een aspergekwekerij zware schade op. De brandweer moest eerst de weg vrijmaken omdat verschillende bomen neergewaaid waren. Ook daar ging het mogelijk om een valwind.

FOTO: schade aan boerderij in Gingelom

Wateroverlast

De brandweer Oost-Limburg kreeg een 80-tal oproepen. 65 daarvan waren voor ondergelopen straten en kelders in Maasmechelen en Dilsen-Stokkem. In de Proosterbosstraat in Maasmechelen heeft een bewoonster 20 cm water in haar kelder staan. ā€œGelukkig staan de wasmachine en de droogkast op een verhoogjeā€, vertelt ze. ā€œWe hebben wel een pomp die het water moet wegpompen. Maar die krijgt zoā€™n hoeveelheid niet geslikt.ā€

In de andere regio's had de brandweer heel wat minder werk. In de zone Zuid-West Limburg waren er een tiental oproepen, vooral voor waterlast rond Sint-Truiden en Borgloon. In Borgloon liep een B&B met sauna onder water. In Noord-Limburg moest de brandweer op vijf plaatsen gaan pompen.

Brandgevaar geweken

Een positief effect van de regen is dat het Agentschap Natuur en Bos het brandrisico in de natuur heeft teruggebracht van code oranje naar geel.

Meest gelezen