Videospeler inladen...

Minister Demir niet bereid stikstofakkoord te heronderhandelen: "Probleem is zeer dringend en dwingend"

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) is niet bereid om het stikstofakkoord te herbekijken, zoals onder meer de Boerenbond vraagt. Het stikstofprobleem moet dringend worden opgelost, zegt Demir in "De afspraak op vrijdag", want de voorbije jaren is verzuimd om er iets aan te doen. Als er niet snel wordt gehandeld, dreigt er een totale vergunningenstop, want de stikstof- en ammoniakuitstoot in Vlaanderen moet dringend naar beneden.

Het stikstofakkoord staat de laatste dagen weer ter discussie in de Vlaamse politiek. De controverse wordt aangewakkerd door de Boerenbond, die een opportuniteit ziet nu Jo Brouns (CD&V) deze week is aangesteld tot nieuwe minister van Landbouw. Brouns wordt beschouwd als man van de Boerenbond. 

Het is niet zo dat we heel dat akkoord aan diggelen gaan slaan, want dat akkoord is ook heel evenwichtig

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA)

Demir laat zich niet van de wijs brengen: van een heronderhandelen van het stikstofakkoord kan geen sprake zijn. "Nee, omdat het probleem zeer dringend en dwingend is. Wij moeten dit oplossen en we hebben een pakket van maatregelen. De stikstofuitstoot moet dalen."

Er is met name nogal wat ongenoegen over een rode lijst met 41 landbouwbedrijven die moeten sluiten. Onterecht, vinden veel van die bedrijven. Zij dienen een bezwaar in of zeggen dat ze dat gaan doen. "Iedereen verwijst nu naar dat openbaar onderzoek. Openbaar onderzoek is eigen aan de procedure", zegt Demir. "Maar het is niet zo dat we heel dat akkoord aan diggelen gaan slaan, want dat akkoord is ook heel evenwichtig. We hebben dat gemaakt met de voltallige regering, en ik moet ook zeggen dat de toenmalige minister van Landbouw (Hilde Crevits, red.) haar nek daarvoor heeft uitgestoken en dat staatsvrouwgewijs mee heeft ondertekend."

We zitten op een trein die op een muur afstevent en we zijn aan het zeuren over de kaartjesknipper, terwijl we eigenlijk aan de noodrem moeten trekken

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA)

Volgens Demir wordt er verwarring gezaaid. "Er worden allerlei interpretatiemogelijkheden gegeven. Maar het uitgangspunt van hoe we de rode bedrijven bepalen, staat in de nota." Ze wijst erop dat het gaat over 41 rode bedrijven, op een totaal van 12.000 landbouwbedrijven.

"We zitten op een trein die op een muur afstevent en we zijn aan het zeuren over de kaartjesknipper, terwijl we eigenlijk aan de noodrem moeten trekken." Volgens de minister lijken sommigen niet goed te beseffen wat er op het spel staat: een totale vergunningenstop waarbij nog amper iets mogelijk zal zijn omdat er te veel stikstof in de omgeving zit.

"We doen dit natuurlijk ook wel om ruimte te maken voor jonge boeren, zodat we ze kunnen hervergunnen, als die binnen tien jaar hervergund moeten worden."Demir toont zich onverzettelijk. "Als je moeilijke beslissingen neemt, moet je de moed hebben om ze uit te voeren en moet je ook de moed hebben om die landbouwer in zijn ogen te kijken." 

Vlaams minister Zuhal Demir toont zich onvermurwbaar in "De afspraak op vrijdag".

Videospeler inladen...

Meest gelezen