Jonas Roosens

VRT bevestigt verschillende meldingen over presentator Adriaan Van den Hoof: "Niets te maken met vervanging bij Switch" 

De voorbije twee jaar kreeg de vertrouwenspersoon van de VRT verschillende meldingen over presentator Adriaan Van den Hoof van enkele van zijn ex-partners. Dat staat te lezen op verschillende nieuwssites en wordt bevestigd door de VRT. Het gerecht ontving ook vier klachten tegen Van den Hoof over slagen en verwondingen, maar seponeerde die bij gebrek aan bewijs. De VRT en Adriaan Van den Hoof zelf ontkennen dat zijn vervanging als presentator bij "Switch" hiermee te maken heeft.

Afgelopen week maakte de VRT bekend dat Fien Germijns, presentatrice bij Studio Brussel, deze zomer de populaire quiz “Switch” zal presenteren. Ze vervangt daarmee Adriaan Van den Hoof, die dat de voorbije zeven seizoenen deed. De wissel riep bij verschillende media heel wat vragen op omdat ze lucht hadden gekregen van verschillende klachten over de presentator. 

"Switch"

De VRT bevestigt dat er verschillende meldingen zijn binnengekomen bij de vertrouwenspersoon over Adriaan Van den Hoof. Waarover die meldingen gaan, is niet bekend, maar volgens onze informatie gaat het om meldingen van ex-partners van Van den Hoof. 

"De VRT heeft deze melders ontvangen en ruim de tijd genomen om naar hun verhalen te luisteren", laat de openbare omroep weten. "Dat gebeurde bij een van de VRT-vertrouwenspersonen, waarbij de interne procedure nauwgezet is gevolgd. Het bleek te gaan om meldingen uit de privésfeer”, aldus de VRT. "We hebben de melders doorverwezen naar de juiste instanties."

BEKIJK - Een bijhorende reportage uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Privékwestie

Daarnaast kreeg Panenka, het productiehuis achter "Switch" in maart een anonieme brief, waarin sprake is van verschillende incidenten ten aanzien van ex-partners. Die brief kwam ook bij de VRT terecht. Maar zowel de brief, als de meldingen bij de vertrouwenspersoon, beschouwt de VRT als een privékwestie. De omroep zegt ook dat de VRT, noch Panenka, meldingen hebben gekregen van kandidates bij het programma "Switch". 

Volgens de VRT hebben de meldingen en de brief aan Panenka dan ook geen invloed gehad op de beslissing om Van den Hoof te vervangen als presentator. Die beslissing "past in een breder beleid om meer diversiteit op het scherm te brengen", schrijft de openbare omroep. "De vernieuwingsoperatie is al een hele tijd bezig en zal de komende maanden nog zichtbaarder worden."

Anderzijds zegt de omroep dat ze Van den Hoof heeft aangesproken op de inhoud van die meldingen en de brief. “De VRT heeft haar bezorgdheid uitgedrukt en Adriaan Van den Hoof mondeling geïnformeerd zodat hij die privékwesties kon oplossen.”

Volgens enkele bronnen met wie onze redactie contact had, zouden de meldingen mogelijk wel een rol hebben gespeeld in de beslissing om Van den Hoof nu te vervangen als presentator van Switch.

Reactie Van den Hoof: "Nooit formele klacht ingediend"

"Ik ben inderdaad door de VRT op de hoogte gebracht van hun keuze om voor een nieuwe presentator te gaan. Maar ik heb geen enkele reden om aan te nemen dat er iets anders zou spelen dan hun keuze voor vernieuwing", zegt Van den Hoof. 

"Er zijn tegen mij nooit formele klachten ingediend bij de VRT, noch elders. Er loopt ook geen enkel gerechtelijk onderzoek, daar wil ik toch duidelijk over zijn. Bovendien is er afgesproken met de VRT om na de zomer opnieuw samen te zitten om nieuwe projecten te bekijken. Dat lijkt mij toch geen slecht teken."

Klachten geseponeerd

Een navraag bij het Antwerpse gerecht leert dat er wel vier klachten binnenkwamen tegen Van den Hoof over slagen en verwondingen. Die klachten staan los van elkaar en zouden gaan over feiten tussen 2016 en 2020. Ze werden allemaal onderzocht en zijn voorlopig geseponeerd wegens onvoldoende bewijzen. Tegen een van de vier vrouwen die een klacht had ingediend, liep ook een onderzoek voor belaging. Zij kreeg een waarschuwing. 

© VRT - Lies Willaert

Meest gelezen