Direct naar artikelinhoud
Nieuws

▶ ‘Stop met het verkrachten van Oekraïense vrouwen’: activiste crasht rode loper Cannes

Een vrouw heeft vrijdagavond tijdens een première op het festival van Cannes geprotesteerd tegen het seksueel geweld tegen vrouwen in Oekraïne. De vrouw trok op de rode loper een groot deel van haar kleren uit. Op haar lichaam had ze met verf de tekst Stop raping us (‘Stop met ons te verkrachten’) geschreven, over de kleuren van de Oekraïense vlag.

Video wordt geladen...

De beveiliging van het festival greep snel in en verwijderde de halfnaakte vrouw van de rode loper. De feministische organisatie Scum plaatste later op de avond op Twitter een verklaring en eiste het incident op. In dit bericht werd ook duidelijk gemaakt dat de vrouw demonstreerde tegen het seksueel geweld van Russische soldaten ten aanzien van Oekraïense vrouwen.

Een halfnaakte vrouw dook op op de rode loper in Cannes, tot verwarring van sommige gasten.Beeld EPA

Het incident vond plaats tijdens de première van de film Three Thousand Years of Longing’ van regisseur George Miller. Het is niet duidelijk hoe de vrouw op de rode loper kon komen. Het festivalterrein, en zeker de premières, zijn bovengemiddeld beveiligd. Bezoekers moeten een accreditatie hebben en worden verschillende keren gecontroleerd voordat ze een voet op de rode loper zetten.

De oorlog in Oekraïne kwam ook aan bod op de openingsavond dinsdag. De Oekraïense president Volodimir Zelensky, zelf ook acteur, sprak toen de aanwezigen toe en riep de internationale filmwereld op de stem te blijven verheffen tegen de Russische inval in zijn land. Hij maakte een vergelijking met Charlie Chaplin, die in 1940 met zijn film ‘The Great Dictator’ de wereld probeerde te waarschuwen voor Hitler.

Beveiligers snellen toe om de vrouw te bedekken met een jasje.Beeld AFP