"Stop raping us": vrouw loopt naakt rode loper in Cannes op om seksueel geweld in Oekraïne aan te klagen

Een onbekende vrouw heeft gisteravond op het filmfestival in Cannes het seksuele geweld tijdens de oorlog in Oekraïne aangeklaagd. Ze was op de rode loper geraakt, op haar lichaam was de boodschap "stop met ons te verkrachten" geschilderd. De vrouw kon snel worden weggebracht.

Gisteravond ging de film "Three thousand years of longing" in première op het filmfestival in Cannes, met onder anderen acteurs Idris Elba en Tilda Swinton. Een onbekende vrouw greep de aankomst van de cast op de rode loper aan om seksueel geweld tegen vrouwen in Oekraïne aan te klagen. Ze trok haar jurk uit en toonde haar naakte lichaam, ze droeg enkel een slip. 

Op haar borsten en buik waren de kleuren van de Oekraïense vlag geschilderd, met de woorden "stop raping us", "stop met ons te verkrachten". Op haar onderbuik en achterwerk stonden rode handafdrukken. De vrouw werd snel door veiligheidsagenten weggebracht. Het is niet duidelijk hoe ze op de rode loper kon geraken.

Bekijk hier de beelden:

Videospeler inladen...

Er komen geregeld verhalen over seksuele wandaden tijdens de oorlog in Oekraïne naar buiten. Veel vrouwen, ook heel jonge meisjes, zijn op soms gruwelijke wijze aangerand en verkracht door Russische soldaten. Verkrachting en aanranding zijn oorlogsmisdaden, het Internationaal Strafhof stelt onderzoeken in naar gerapporteerde feiten. De omvang van het seksuele geweld is moeilijk vast te stellen.

De oorlog in Oekraïne kwam eerder al onder de aandacht in Cannes. De Oekraïense president Volodimir Zelenski gaf via videoverbinding een verrassingstoespraak tijdens de opening van het festival dinsdag. De organisatie weigert ook Russische gasten die banden hebben met het Kremlin de toegang.

Meest gelezen