©  Reuters, Guy Puttemans

Met Marioepol is de eerste grote Oekraïense stad gevallen: “Vier grote redenen waarom dit belangrijke overwinning is”

Na maanden van intensieve gevechten is de Oekraïense havenstad in Russische handen gevallen. Het laatste bolwerk in de Azovstalfabriek is ontmanteld, meldt Rusland. Wat betekent dat voor Rusland, voor Oekraïne en voor de oorlog? Heeft Poetin hiermee z’n doelen binnengehaald? Ex-kolonel en expert Roger Housen analyseert.

jdg

LEES OOK. Fotograaf van Azovstal pleegt laatste daad van verzet voor hij zich overgeeft aan de Russen: “Stuur mijn beelden naar alle fotowedstrijden”

Nieuws uit Oekraïne, vrijdagavond: het laatste bolwerk in havenstad Marioepol - de Azovstalfabriek - is in Russische handen. Weken duurde de belegering van de fabriek met een uitgebreid netwerk aan ondergrondse gangen, maar het verzet zou nu toch gevallen zijn. En met de fabriek is ook de hele havenstad nu in Russische handen. Een mijlpaal in de oorlog en érg belangrijke trofee voor Rusland. Maar wat betekent dat nu voor de oorlog?

 ©  AP

“Er zijn vier grote redenen waarom dit zo’n belangrijk gebeuren is”, zegt ex-kolonel Roger Housen. “Ten eerste is er het militaire belang. Bijna drie maanden heeft het Oekraïense leger, samen met die andere bataljons, standgehouden. Al die tijd hebben ze bijna 10.000 Russische militairen aan de praat gehouden. Dat betekent dat je die troepen al die tijd daar moest houden en niet ergens anders kon inzetten. Wat er nu gaat gebeuren, is dat een deel van die mannen - na een korte rustpauze en het aanvullen van verliezen en tekorten - geheroriënteerd zullen worden naar de Donbas.” Heb je om een stad onder controle te houden niet ook veel troepen ter plaatse nodig? “Dat klopt, maar het is een ander soort personeel. Artillerie, tanks, grof geschut: dat kan nu verplaatst worden naar een andere regio. In de stad heb je nu eerder voetvolk nodig.”

Eerste grote stad

“Ook symbolisch is deze overwinning van groot belang”, zegt Housen. “Marioepol is de eerste grote stad die de Russen kunnen veroveren. Dat is heel belangrijk voor de publieke opinie: het geeft een boost aan je eigen troepen en het betekent omgekeerd ook een verlies voor Oekraïne.”

Roger Housen. ©  BELGA

Een derde reden ziet Housen in het strategische aspect. “Marioepol is strategisch een ontzettend belangrijke stad. Nu Rusland dat controleert, heeft het een heel brede landverbinding met de Krim, veel stabieler dan tot nu het geval was met een kleine brug. Bovendien kunnen de Russen Oekraïne nu de toegang tot de Zwarte Zee beletten. Meer dan vijftig procent van de Oekraïense uit- en invoer gaat via Odessa en Marioepol. Wel, ook de in- en uitgang van Odessa wordt al door Rusland gecontroleerd en zo kan het Oekraïne economisch heel veel pijn doen. Zeker als de oorlog nog heel lang zou duren, kan dat penibel worden voor Oekraïne.”

Ten slotte is er ook nog de ideologische kant van de zaak. “Poetin heeft in de aanloop naar de oorlog, tijdens de oorlog en nu recent ook op zijn toespraak op 9 mei een punt gemaakt van het denazificeren van Oekraïne. Nu dat rechtse bataljon in de Azovstalfabriek is verslaan en die mensen in krijgsgevangenschap genomen worden, kan Poetin ook dat aan zijn achterban verkopen. Dat hij aan het uitvoeren is wat hij beloofd heeft.”

En wat nu?

Vraag is: wat is de volgende stap? “Dat is het verderzetten van de opmars in Loehansk en Donetsk. De provincie Loehansk heeft Rusland al voor meer dan 90 procent in handen, in Donetsk is dat maar 50 procent. We verwachten nu dat de strijd daar nog opgevoerd wordt.”

Heeft Poetin stilaan genoeg? “Daarvoor zouden we in zijn hoofd moeten kunnen kijken hé”, zegt Housen. “Het zou kunnen dat, wanneer die Donbas veroverd is, het voor Poetin volstaat en hij dat thuis als een overwinning kan verkopen. Elders gaat het ook minder goed, momenteel: in de streek rond Charkov lijden de Russen nog verliezen. Het is dus niet zo dat het stilaan voorbij is: de strijd kan nog een hele tijd duren, dat weten we niet.”

LEES OOK. Poetin wanhopig op zoek naar soldaten: is Rusland bezig met een ‘verborgen mobilisatie’?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER