Starliner, de nieuwe ruimtecabine van Boeing, is met succes vastgekoppeld aan het ruimtestation ISS

Na jaren van technische problemen is de Starliner nu toch met succes vastgekoppeld aan het internationale ruimtestation ISS. Dat is voor de eerste keer. Met de Starliner wil het concern Boeing de concurrentie in de ruimte aangaan met de Dragon-cabine van de IT-magnaat Elon Musk. 

De CST-100 Starliner is vorige woensdag gelanceerd op de ruimtebasis in Cape Canaveral in Florida. Vanochtend is het tuig met succes vastgekoppeld aan het ruimtestation ISS. Dat is een primeur voor de nieuwe cabine waarmee constructeur Boeing in de ruimte de concurrentie wil aangaan met de Dragon van SpaceX, het bedrijf van Elon Musk. 

Het gaat om een eerste testvlucht van de Starliner. Het tuig was dus onbemand, in de commandostoel zat een pop van een vrouw in astronautenpak die voor de gelegenheid "Rosie the Rocketer" genoemd is, een verwijzing naar "Rosie the Riveter", het symbool van vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar werk verrichtten in Amerikaanse fabrieken. Behalve "Rosie" waren er ook 363 kilogram voorraden aan boord voor de zeven bemanningsleden van het ISS: drie Amerikanen, een Italiaan en drie Russen. (Lees verder onder de foto).

BEKIJK - Na de lancering is de Starliner nu ook, na twee mislukte pogingen, vastgekoppeld aan het ISS.

Videospeler inladen...

Volgende week zal de Starliner dan losgekoppeld worden van het ISS en terugkeren naar de aarde. Het tuig zal dan met  een parachute landen in de woestijn van de VS-staat New Mexico. Als de vlucht een succes wordt, zouden er nog eind dit jaar astronauten met een Starliner naar het ISS worden gebracht.

Veel vertraging en technische problemen bij Boeing

Het project Starliner is dus met veel moeite uit de startblokken geschoten. Technische problemen hebben tot jaren vertraging geleid. In 2019 mislukte een lancering en moest Boeing tal van problemen oplossen. Dat heeft tot een meerkost van 600 miljoen dollar geleid.

De directe concurrent, de Dragon van Elon Musk, is intussen al wel actief en vervoert nu zowel vracht als astronauten naar het ISS. Met vertraging is Starliner dus ook actief aan het worden. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA wou minstens twee concurrenten uit eigen land om astronauten naar de ruimte te brengen. 

Voor Boeing is Starliner een erg belangrijk project. De Amerikaanse vliegtuigbouwer heeft eerder zware kosten moeten incasseren toen het nieuwe model passagiersvliegtuig B-737 MAX tijdelijk uit de markt moest worden gehaald nadat twee toestellen waren neergestort door technische problemen. 

Meest gelezen