Google Incognitomodus is niet anoniem en blijft persoonlijke gegevens verzamelen, stelt Texaanse procureur-generaal Ken Paxton

In de Verenigde Staten wordt Alphabet- het moederbedrijf van Google – door verschillende Amerikaanse staten aangeklaagd vanwege “misleidende praktijken”. Volgens de aanklacht verzamelt Google op bedrieglijke wijze een reeks persoonlijke gegevens, zelfs wanneer een gebruiker de Incognitomodus heeft ingeschakeld. Die denken zich anoniem op het internet te begeven, maar het tegenovergestelde blijkt waar te zijn.

Dat beweerde procureur-generaal van Texas, Ken Paxton, afgelopen donderdag voor de rechtbank. Texas, Indiana, Washington State en Columbia spanden elk afzonderlijk in januari  processen aan tegen Alphabet, vanwege verschillende misleidende praktijken die de privacy van gebruikers zouden schenden.

De techgigant liet destijds weten dat de aanklachten gebaseerd zijn op “onjuiste en inmiddels achterhaalde beweringen”.

Paxton voegt nu bij zijn aanklacht de Incognitomodus van Google toe. Deze modus is een functie die verschillende webbrowsers hebben en impliceert dat geen zoekgeschiedenis of locatiegegevens worden bijgehouden door Google of andere partijen.

Bedriegelijke wijze

De Texaanse procureur-generaal stelt dat Google in werkelijkheid op bedrieglijke wijze een reeks van persoonlijke gegevens blijft verzamelen, ondanks de Incognitomodus. Volgens zijn aanklacht biedt Google de mogelijkheid om privé te surfen, bijvoorbeeld om “zeer persoonlijke websites” te bekijken die bijvoorbeeld de medische geschiedenis, politieke overtuiging of seksuele geaardheid kunnen weergeven. 

“In werkelijkheid, ongeacht de instellingen die gebruikers kiezen, is de big tech-gigant nog steeds hard aan het werk met het verzamelen en te gelde maken van de locatie en andere persoonlijke informatie die gebruikers privé willen houden”, aldus Paxton. “Ik zal niet toestaan dat Google erin slaagt Texanen te misleiden”. Alphabet heeft nog niet gereageerd op de aanklacht van Paxton. 

Uit onderzoek van de Vanderbilt University blijkt dat Google, ondanks de Incognitomodus, gebruikers kan identificeren. De onderzoekers ontdekten dat de techgigant nog steeds je identiteit kan koppelen aan websites die je hebt bezocht. De browsergeschiedenis, die niet wordt opgeslagen door de browser, wordt wel aan het Google-account gekoppeld aan de hand van browsercookies, zo blijkt.

Google Analytics

Ook in Europa ligt Google flink onder vuur. Begin dit jaar oordeelden de Noorse en Oostenrijkse privacywaakhonden dat Google Analytics mogelijk in strijd is met de Europese privacywetgeving

Analytics is een dienst van Google die statistieken van websites verzamelt, met het doel om de bezoekstromen en paginaweergaves zo gedetailleerd mogelijk in kaart te brengen. Onder andere dankzij deze informatie kunnen websitebeheerders en Google een profiel maken van de bezoekers. Veel websites vertrouwen op de dienst.

Omdat veel informatie van Europese gebruikers wordt doorgestuurd naar servers in de VS, is het mogelijk in strijd met de Algemene Verordening Gegevensbescherming. De analytische dienst van Google is dus in de huidige hoedanigheid verboden in de Europese Unie stellen de waakhonden.

Meer