LIFE DUNIAS

50 hectare aan exotische woekerplanten verdwijnt komende 5 jaar uit duinen aan de kust

De komende 5 jaar zullen exotische planten worden aangepakt in de Vlaamse kustduinen. Ze komen voor langs de volledige kust en verdringen er de lokale duinnatuur. De werken worden gecoördineerd door Natuur en Bos in het kader van het Europese LIFE DUNIAS-project. Dit weekend  wordt er een heuse ‘Bioblitz’ in De Panne georganiseerd om de woekerplanten nog beter in kaart te brengen.

Een bende experts voert dit weekend een 'bioblitz actie' uit in het Westhoekreservaat in De Panne. Met de actie willen ze exotische woekerplanten in beeld brengen en die daarna bestrijden. Op termijn moeten alle woekerplanten verdwijnen van De Panne tot Knokke en zo ruimte maken voor onze inheemse soorten. 

"In de kustduinen vind je heel wat woekerplanten zoals de rimpelroos, de mahonie of de Amerikaanse vogelkers. Ze zien er misschien mooi uit, maar op termijn overwoekeren ze alles en verdwijnen de eigen typische planten zoals orchideeën. Ze nemen alle zonlicht weg en ook vlinders en zeldzame amfibieën zoals de rugstreeppad verdwijnen", vertelt Reinhardt Strubbe van het agentschap Natuur en Bos.

Uit alle continenten hebben we exoten meegebracht door te reizen. Zaadjes blijven bijvoorbeeld aan de schoenen plakken

Reinhardt Strubbe

Afgraven tot meter diep

Vanaf volgend jaar wordt alles verwijderd, zegt Reinhardt Strubbe: "Het wordt een gigantisch werk . Zo zal de komende 5 jaar ongeveer 50 hectare aan planten verwijderd worden. Met een kraan zullen we tot een meter diep de wortels opgraven. Daarna gaat alles door een grote zeef zodat alle kleine wortels en takjes weggehaald worden. Dat wordt allemaal afgevoerd en vernietigd. Als er zaden door de mazen van het net glippen, zullen die nadien met een riek handmatig verwijderd worden."  

Exoten komen hier terecht door verre reizen

De exotische planten komen hier terecht door de mens: "De soorten zijn invasief. Dit wil zeggen dat ze niet oorspronkelijk in ons land voorkomen. De mahonie komt uit Noord-Amerika, de hottentotvijgen uit Zuid-Afrika. Uit alle continenten hebben we die meegebracht door te reizen. Zaadjes blijven aan de schoenen plakken of mensen kopen daar planten en zetten die hier in de tuin. Sommige tuincentra verkopen helaas ook nog altijd zulke planten die hier dan gaan woekeren en onze eigen fauna en flora kapot maken." 

Het project zal 7 miljoen euro kosten. 60 procent worden gefinancierd door Europa. 

Meest gelezen