Kamerlid De Vriendt (Groen): "Federale regering heeft doorstart nodig, premier moet uit zijn schulp komen"

"Premier Alexander De Croo moet uit zijn schulp komen. De federale regering moet een doorstart maken." Dat heeft Kamerlid voor Groen Wouter De Vriendt gezegd in "De zevende dag". Onder meer over de stijgende Defensie-uitgaven is er grote onenigheid in de federale regering.

"De zevende dag" had Kamerleden Wouter De Vriendt (Groen) en Jasper Pillen (Open VLD) uitgenodigd om te praten over de uitdagingen waar de federale regering voor staat. In die regering zitten onder andere Groen en Open VLD, maar ook Vooruit, CD&V, MR, Ecolo en PS. 

Wouter De Vriendt van Groen gebruikte de gelegenheid om premier Alexander De Croo (Open VLD) tot de orde te roepen. "Vivaldi (red.: zo wordt de federale regering vaak genoemd) kan je vergelijken met een fiets: de banden moeten dringend worden opgepompt."

"De regering moet in conclaaf, de premier moet uit zijn schulp komen", zei De Vriendt. "We hebben een akkoord nodig over de fiscale hervorming, want er moet een eerlijke bijdrage komen van de hoogste vermogens. Veel mensen hebben het moeilijk met hun koopkracht en dan is er nog de groene transitie. Als we daarrond een groot akkoord kunnen maken, hebben we een nieuwe doorstart en dat is nodig."

"Ik geloof in deze regering, maar er is veel drama rond en op een aantal dossiers raken we niet vooruit. Vivaldi is nochtans tot mooie dingen in staat. Kijk maar naar de vergroening van de salariswagens en de effectentaks."

Bekijk hier het fragment waar Wouter De Vriendt de premier tot de orde roept:

Videospeler inladen...

Defensie

Het thema dat de laatste weken heel gevoelig ligt binnen de federale regering is defensie. De meeste regeringspartners willen de defensie-uitgaven gevoelig verhogen, iets wat de NAVO al jaren vraagt. De oorlog in Oekraïne heeft het thema nog sterker op de agenda gezet.

De groenen in de regering zijn niet te vinden voor een grote budgetverhoging op Defensie. "Er zijn andere noden in onze samenleving", zegt De Vriendt daarover. "Met dat geld kunnen we de wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg wegwerken, de armoede halveren en alle treinen en bussen gratis laten rijden."

Aan de andere kant van de tafel was bij coalitiepartner Open VLD een heel ander geluid te horen. "We moeten blijven investeren in veiligheid, om onze welvaart te kunnen verdedigen", reageerde Kamerlid Jasper Pillen.

"We moeten hier blijven over onderhandelen, maar er moet ook realiteitszin zijn bij collega De Vriendt en andere twijfelaars. We horen nu bij de slechtste leerlingen van de klas. Groen zal het regeerakkoord moeten volgen. Ze zullen dit moeten aanvaarden", was Pillen duidelijk.

Groen zal het regeerakkoord moeten volgen
Open VLD-Kamerlid Jasper Pillen in "De zevende dag"

Toch wil Groen het woord crisis niet in de mond nemen. "We verschillen van mening, er is nu een inhoudelijk debat. Niemand in de regering wil een crisis. Daarvoor zijn er te veel mooie dingen gebeurd en zijn er te veel uitdagingen. Niemand heeft baat bij de val van de regering, we hebben nood aan beleid", reageerde De Vriendt.

In de studio van "De zevende dag" zat ook N-VA-voorzitter Bart De Wever, zij het een tafel verder. Ook hij ziet een afwezige premier, letterlijk dan. "De premier zit tegenwoordig meer in het buitenland", zei De Wever als oppositieleider op federaal niveau. 

Is dat niet logisch als minister van Buitenlandse Zaken (De Croo nam het vorige maand over van Sophie Wilmès), terwijl er in Europa een oorlog woedt? "Nee, daar is niks voor te zeggen", vindt De Wever. "Als er zulke economische problemen zijn, moet je hier zijn om je regering te leiden. Het lijkt er meer op dat zijn premierschap een soort sollicitatieprocedure is voor een volgende job."

Bekijk hier het gesprek met Bart De Wever over de federale regering:

Videospeler inladen...

Bekijk hier het volledige gesprek tussen Jasper Pillen en Wouter De Vriendt:

Videospeler inladen...

Meest gelezen