Bouw eengezinswoning 10.000 euro duurder in slechts drie maanden tijd door oplopende kosten

Een eengezinswoning bouwen kostte in maart gemiddeld 280.000 euro. Dat is 10.000 euro meer dan drie maanden eerder, blijkt uit cijfers van de Bouwunie, waarover Het Nieuwsblad bericht.

Door de oorlog in Oekraïne, de plotse toename van de vraag naar bouwmateriaal na de coronacrisis, en de problemen met de toeleveringsketens is de prijs van allerhande bouwmaterialen fors gestegen. Uit een bevraging van de Confederatie Bouw bij 302 bouwondernemingen begin april bleek dat de prijzen van bouwmaterialen tussen januari en eind maart gemiddeld met 16 procent zijn gestegen. Vooral de prijzen van staal, non-ferro, hout, pvc en isolatiematerialen gingen naar omhoog.

10.000 euro duurder

Door die prijsstijgingen is de constructie van een woning de jongste maanden aanzienlijk duurder geworden. Dat meldt Het Nieuwsblad. Uit cijfers van de Bouwunie blijkt dat een eengezinswoning in maart gemiddeld 280.000 euro kostte. Dat is 10.000 euro meer dan in december 2021.

Kans dat er snel een einde zal komen aan die prijsstijging is klein. Uit een andere bevraging van de Confederatie Bouw blijkt dat 84 procent van de aannemers en installateurs verwacht dat de prijzen van bouwmaterialen ook de komende drie maanden zullen blijven stijgen. Dat is weliswaar minder dan in april. Toen ging 93 procent van de bouwondernemingen ervan uit dat de prijzen tijdens diezelfde tijdspanne zouden verder stijgen.

Toegenomen kosten doorrekenen

Meer en meer bouwbedrijven rekenen de toegenomen kosten wel door. Bij lopende contracten is dat voor 44 procent van de gevallen zo, ten opzichte van 41 procent één maand eerder. Die prijsverhoging wordt wel vaker gedeeltelijk (27 procent) dan integraal (17 procent) doorgerekend.

Bij nieuwe contracten worden de gestegen prijzen in 65 procent van de gevallen doorgerekend, hier vaker volledig (40 procent) dan gedeeltelijk (25 procent). In 13 procent van de gevallen geeft de klant de bestelling op.

“De Confederatie Bouw raadt, gezien deze opmerkelijke, actuele situatie, al een tijd aan om te werken met een herzieningsclausule in elk contract dat wordt opgesteld, zodat deze prijstoenames niet helemaal op de kap van de aannemer vallen en men kan spreken van een evenwichtig contract waarbij beide partijen weten waar ze aan toe zijn”, klinkt het in een persbericht.

“Zo’n clausule zal dus eerder voorkomen in nieuwe contracten. Voor huidige contracten vraagt de sectorfederatie dialoog tussen de leverancier van bouwmateriaal, de aannemer en de bouwheer om risico’s van die prijsstijgingen verstandig te delen onder elkaar”, aldus de confederatie.

Hypotheekrente in de lift

Daar komt nog eens bij dat ook het prijskaartje van een hypothecaire lening fors is toegenomen. Volgens de rentebarometer van Immotheker is de gemiddelde rente voor een woonlening met een looptijd van 25 jaar en een quotiteit (de verhouding tussen het leenbedrag en de actuele waarde van een woning) van maximaal 80 procent sinds begin dit jaar gestegen van 1,6 tot 2,47 procent.

Wie wil renoveren, kan momenteel bij sommige banken genieten van een gunsttarief. Verschillende kredietgevers, waaronder Beobank, hebben naar aanleiding van Batibouw de rente op renovatie- en groene leningen naar beneden bijgesteld.

Meer