© Getty Images

STANDPUNT. Na incident in tribune KV Mechelen: paniek leidt alleen tot meer paniek

Het is moeilijk om iets zinnigs te zeggen over wat er dit weekend in de tribune van KV Mechelen is gebeurd. Veertien mensen werden onwel nadat ze een prik hadden gevoeld. Ze zijn mogelijk het slachtoffer geweest van needle spiking. Mogelijk, want over het voorval in Mechelen en het fenomeen in het algemeen bestaat veel onzekerheid.

Kris Vanmarsenille

LEES OOK. Ooggetuige zag supporters KV Mechelen onwel worden: “Er zakte een meisje in mekaar, wat later nog één, en nog één”

Wie doet nu zoiets? Dat vraagt een getuige van het voorval zich af. En dat is ongetwijfeld ook de vraag die ieder weldenkend mens zich stelt. Waarom zou iemand met een spuit met een verdovend middel erin op pad gaan om in het wilde weg mensen te prikken?

We kennen het fenomeen van mannen die een verdovend middel in het drankje van een vrouw doen om haar te kunnen verkrachten. De slachtoffers, en gelukkig ook vaak de daders, van die praktijken zijn bekend. De stap van een pil in een drankje naar een spuit in de arm is gauw gezet. Het zou een nieuwe manier van werken kunnen zijn van dit type criminelen.

Maar in Mechelen gaat het daar niet om. De slachtoffers zijn niet alleen vrouwen, er is op de tribune van KV niemand beroofd of meegenomen, er is geen dader aangehouden, er is nergens een injectienaald gevonden. Maar er zijn wel degelijk veertien mensen onwel geworden. Sporen van de prik zijn er bij niemand gevonden en het is ook na bloedonderzoek niet duidelijk om welk verdovend middel het zou gaan. Maar omdat de meeste slachtoffers een prik hebben gevoeld, wordt de piste needle spiking gevolgd.

In Groot-Brittannië zijn er het voorbije jaar al meer dan duizend gevallen van het fenomeen aangegeven en onderzocht. Sporen van de prik en het product werden nooit gevonden. In een heel klein percentage van de gevallen werd het slachtoffer ook beroofd.

Het mysterie brengt sommige wetenschappers ertoe te beweren dat needle spiking gewoon niet bestaat, dat het een vorm van massahysterie is, aangewakkerd door de verhalen op de sociale media. De Amerikaanse socioloog Robert Bartholomew interpreteert het als ‘maatschappelijke paniek’ na de coronaperiode waarin we zo lang in isolement hebben geleefd. Het klinkt aannemelijk, maar de mensen die zaterdagavond op de Mechelse tribune stonden, zullen het niet graag lezen. Zij hebben de prik gevoeld, zij zijn ziek geworden. En zij moeten gehoord worden.

Het enige wat we kunnen doen is deze zaak tot op het bot uitzoeken, zowel gerechtelijk als medisch. Paniek leidt alleen maar tot meer paniek, ontkenning leidt tot frustratie, spookverhalen op sociale media leiden misschien wel tot nog meer needle spikers. Laten we vooral onze kalmte bewaren.

LEES OOK. Politie onderzoekt of 14 KV Mechelen-supporters slachtoffer werden van ‘needle spiking’: “Je ziet het niet en voelt het niet”

LEES OOK. Ook prikincident in Nederlandse Kaatsheuvel

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER