Vanaf vandaag is mondmasker enkel nog verplicht bij dokter, in ziekenhuis en apotheek

 ©  Filip Spoelders

De mondmaskers verdwijnen weer iets meer uit het dagelijks leven, nu de coronacijfers al een tijdje aan het dalen zijn. Vanaf vandaag moeten ze niet langer opgezet worden op het openbaar vervoer, tijdens het bezoek aan een woonzorgcentrum en bij de tandarts. Dat besliste het Overlegcomité vrijdag.

Bron: BELGA

Helemaal weg is het mondmasker nog niet: in het ziekenhuis, bij de dokter en bij de apotheek blijft het verplicht om een mondkapje op te zetten. Op andere zorgplaatsen, zoals bij de tandarts of de kinesist, verdwijnt de mondmaskerplicht dus wel. Niet alleen de patiënten maar ook de zorgverleners zelf zijn niet langer verplicht mond en neus te bedekken. En ook in de woonzorgcentra mogen de mondkapjes af, met één uitzondering: wie zorgtaken uitvoert bij een bewoner, moet wel nog een mondmasker dragen, zo besliste de Vlaamse regering. 

Het Overlegcomité raadt wel aan om in die zorgomgevingen, net als op drukke plaatsen, toch nog vrijwillig een mondkapje te dragen. 

Voorts verdwijnt ook de mondmaskerplicht op het openbaar vervoer. Wie vanaf maandag op bus, trein, tram of metro stapt, mag dat voor het eerst in meer dan twee jaar zonder mondmasker doen. Er geldt wel nog een uitzondering voor enkele internationale treinen, zoals de Nightjet-nachttrein naar Oostenrijk en de Thalystreinen van en naar Duitsland. 

LEES OOK. Dit heeft het Overlegcomité beslist: vanaf maandag geen mondmasker meer op trein, tram, bus en metro

Het Overlegcomité besliste voorts dat het verbod op niet-essentiële reizen buiten de Europese Unie wordt opgeheven. Daarnaast vervalt de verplichting om te testen op dag 1 en 7, de quarantaine van 10 dagen en het kunnen voorleggen van het Passenger Locator Form (PLF) en een geldig vaccinatie-, herstel- of testcertificaat. Dat geldt echter niet voor reizigers die uit een land komen met een nieuwe zorgwekkende variant.

De coronabarometer ten slotte wordt gedesactiveerd. Die stond sinds 7 maart op code geel, de laagste code.

LEES OOK. Nu het mondmasker (bijna) helemaal weg mag: welke verdedigingsmuren tegen corona staan nog overeind? (+)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen