Belga

Onderzoek naar "prikincident" tijdens voetbalmatch KV Mechelen loopt, nog geen zicht op mogelijke dader

Het onderzoek naar het mogelijke prikincident tijdens de voetbalwedstrijd tussen KV Mechelen en Racing Genk afgelopen weekend, is volop bezig. 14 Mechelse supporters werden plots onwel, kort nadat ze een prik hadden gevoeld. Er is voorlopig nog geen zicht op een eventuele dader.

Opschudding tijdens de laatste voetbalwedstrijd van het seizoen in de eerste klasse afgelopen weekend. 14 supporters van KV Mechelen werden plots onwel. Het gaat om mannen en vrouwen. En om meerderjarigen en minderjarigen. Ze zaten allemaal in hetzelfde vak, achter de goal.

De slachtoffers gaven aan dat ze kort voor ze onwel werden een prik hadden gevoeld. Een van de pistes die daarom onderzocht wordt, is of er sprake is van "needle spiking". Dat is een fenomeen uit het uitgaansleven waarbij mensen geprikt worden. In een poging om ze te verdoven om ze te beroven of te misbruiken.

Uit de eerste toxicologische analyse blijkt dat er geen sporen zijn gevonden van verdovende middelen. Al horen we dat de focus daar initieel vooral lag op het mogelijk ontdekken van levensbedreigende substanties. De bloed- en urinestalen worden nog onderzocht op andere stoffen. De komende dagen wordt daar meer informatie over verwacht.

Daarnaast worden de slachtoffers en getuigen verhoord. En dat kan wel wat tijd in beslag nemen. Het gaat om relatief veel mensen, waaronder ook enkele minderjarigen. Bij een verhoor van een minderjarige moeten de ouders eerst toestemming geven. Ook de camerabeelden uit het stadion worden onderzocht.

Er zou nog geen concreet zicht zijn op een mogelijke dader. Op sociale media circuleren intussen de wildste geruchten over wat er zou zijn gebeurd. De politiediensten vragen wie informatie denkt te hebben, die eerst en vooral met de onderzoekers te delen.

"Needle spiking" of niet?

Hoe realistisch is het dat iemand met een naald verschillende supporters heeft geprikt? Volgens Philippe Jorens, toxicoloog en diensthoofd Intensieve Zorg in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, is het zeker een theoretische mogelijkheid.

"In het verleden is het al gebeurd", legt hij uit in "De ochtend" op Radio 1. "Zo gebruikten sommige volkeren in het Amazonewoud pijltjes met curare die nauwelijks voelbaar waren. Tot het te laat was. En het lijkt op een James Bondfilm, maar een aantal geheime diensten gebruikten in de jaren 60 een giftige punt van een paraplu om mensen uit te schakelen."

Wat "needle spiking" in het nachtleven of in dit geval in een voetbalstadion betreft, is Jorens voorzichtiger. "Het kan dus theoretisch zeker, maar tot nog toe is het ultieme bewijs niet gevonden. Het bewijzen zal veel onderzoek vergen. Wie "needle spiking" probeert, zal kiezen voor minder gangbare middelen. Net omdat die minder snel worden teruggevonden."

"Laat ons vooral hopen dat het niet waar is", gaat de toxicoloog voort. Wat is er dan wel gebeurd? "Als één persoon zich onwel voelt en dat als bericht door een massa gaat, kan dit de trigger zijn om het globaal in te beelden." Al benadrukt hij wel dat dit niet per se hier het geval is geweest.

Beluister hier het gesprek in "De ochtend":

Meest gelezen