Doorsneeloon in Vlaanderen bedraagt net geen 3.000 euro bruto: bekijk hier de verschillen per provincie

Themabeeld ©  Shutterstock

Het doorsneeloon in Vlaanderen bedraagt net geen 3.000 euro bruto. Dat blijkt uit cijfers van loonberekenaar SD Worx. Door de hoge inflatie zijn de lonen in de eerste drie maanden van dit jaar meer dan 100 euro gestegen.

jvh, jdg
Bron: Belga, eigen berichtgeving

Uit de cijfers van het hr-bedrijf blijkt dat het mediaanloon voor wie in Vlaanderen in de privésector voltijds werkt 2.985 euro bruto bedraagt – de helft van de werknemers verdient dus meer, de helft minder. In Wallonië is dat gemiddeld 2.767 euro, in Brussel 3.322 euro. Het gaat om het brutomaandsalaris, dus zonder eindejaarspremie en vakantiegeld.

(Lees verder onder de kaart)

LEES OOK. Corona laat zich ook in ons loonzakje voelen: in deze sectoren verdient men gemiddeld het meest (+)

Regionaal zijn er wel verschillen. Zo krijgt een arbeider in de provincie Antwerpen 2.738 euro bruto per maand, terwijl een arbeider in Limburg 2.805 euro op de rekening krijgt. Voor een bediende zijn de verschillen groter. In Antwerpen verdient die 3.386 euro, in Brussel 3.911 euro.

(Lees verder onder de afbeeldingen)

Ook opvallend: er is een duidelijk onderscheid tussen bedienden en arbeiders. Waar een bediende het beste af is in Brussel, met een mediaanloon van 3.911,50 euro, geldt dat voor arbeiders helemaal niet. Arbeiders verdienen net het meest in Limburg, met een mediaanloon van 2.805,50 euro. In Brussel is dat maar 2.506,50 euro, bijna 300 euro minder.

(Lees verder onder de afbeelding)

De mediaanlonen voor bedienden in de verschillende provincies in ons land. 

De mediaanlonen voor arbeiders in de verschillende provincies in ons land. 

“Als je een uitvoerende functie hebt, vergelijk je het best met gelijkaardige profielen, het liefst in dezelfde sector en plaats van tewerkstelling”, verduidelijkt Kim Van Houtven van SD Worx. “Limburg kent het hoogste mediaanloon en stelt een hoger aandeel arbeiders tewerk dan bijvoorbeeld Brussel. Voor arbeiders kan het interessant zijn om naar die regio’s met veel industrie te kijken.”

LEES OOK. Bijna 500.000 bedienden zien loon volgend jaar met ruim 8 procent stijgen

De inflatie en de automatische indexering zorgen de laatste maanden voor een veel snellere stijging van de lonen dan normaal. Terwijl het mediaanloon in 2018 met 66 euro steeg, in 2019 met 80 euro, in 2020 met 30 euro en vorig jaar met 45 euro, is het in de eerste drie maanden van dit jaar bruto met 109 euro gestegen. Als je alles optelt, zijn de lonen in vijf jaar tijd dus met 330 euro gestegen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen