Nog 3 woonzorgcentra onder verhoogd toezicht: "Tekort aan verpleegkundigen en te kleine kamers"

Drie woonzorgcentra uit Brecht, Deurne en Denderleeuw zijn onder verhoogd toezicht geplaatst. De wzc's kampen onder meer met een tekort aan verpleegkundigen of mankementen aan de infrastructuur. Momenteel staan er 17 van de 820 woonzorgcentra in Vlaanderen onder verhoogd toezicht.

Het Agentschap Zorg en Gezondheid heeft twee woonzorgcentra uit de provincie Antwerpen onder verhoogd toezicht geplaatst, schrijft De Gazet van Antwerpen. Het gaat om De Kleine Kasteeltjes in Brecht en De Pelikaan in Deurne. In beide woonzorgcentra is een tekort aan verpleegkundigen. Daardoor voeren zorgkundigen soms taken uit, die ze enkel onder toezicht van een verpleegkundige zouden mogen doen, zoals het bedelen van medicatie of het fixeren van bewoners. In Deurne hebben ze 11 personeelsleden extra nodig, in Brecht komen ze met 1 halftijdse extra kracht toe.

Niet iedere bewoner kan aan de alarmknop vanuit het bed

Joris Moonens, Agentschap Zorg en Gezondheid

"Bij de Pelikaan in Deurne waren er op het moment van de inspectie 11 personeelsleden te kort waardoor ook de medicatie niet altijd op een correcte manier kan worden toegediend. Ook volgen niet alle medewerkers de regels rond handhygiëne. Bij De Kleine Kasteeltjes in Brecht gaat het om een veelheid aan tekorten. Zo is de trappenhal niet beveiligd en geraakt niet iedere bewoner vanuit het bed aan de alarmknop. Enkele tekorten in de administratie, zoals het registreren van medicatie en zorghandelingen, gebeurt niet zorgvuldig", zegt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Zorgbedrijf Antwerpen, dat wzc de Pelikaan in Deurne uitbaat, nuanceert het tekort aan verpleegkundigen. "Er zijn niet genoeg verpleegkundigen in váste loondienst, maar dat wordt wel gecompenseerd met lósse contracten", zegt Johan De Muynck van Zorgbedrijf Antwerpen. "Ze tellen niet alle interimmers en zelfstandigen of studenten mee, die al afgestudeerd zijn als verpleegkundigen maar omdat ze nog verder studeren onder een studentencontract werkzaam zijn. Zulke losse contracten zijn natuurlijk een groter risico. Van mensen in vaste loondienst ben je zekerder. Maar het wordt almaar moeilijker om mensen vast aan jou te binden", zegt De Muynck.

We werken vaak met verpleegkundigen op zelfstandige basis, maar die worden niet meegeteld

Johan De Muynck, Zorgbedrijf Antwerpen

Ook het wzc Rodenbach in Denderleeuw werd toegevoegd aan de lijst. "Het wzc is in een oud gebouw gehuisvest met heel wat infrastructuurtekorten. De kamers zijn kleiner dan de wetgeving toelaat en de trappenhallen zijn niet beveiligd. 2 jaar geleden hebben we de directie al uitzonderingen toegestaan, met de voorwaarde dat er stappen gezet zouden worden richting nieuwbouw maar we stellen vast dat er weinig concreets is gebeurd om verbeteringen aan te brengen", zegt Moonens.

Wanneer een woonzorgcentrum onder verhoogd toezicht wordt geplaatst, krijgt het minstens 2 keer per jaar inspectiebezoek. Een woonzorgcentrum komt pas op die lijst wanneer er tekorten zijn die blijven aanslepen of onvoldoende worden aangepakt. Het is een laatste waarschuwing. Wanneer er geen verbetering komt, kan de erkenning geschorst of ingetrokken worden.

Medicatie wordt niet altijd volgens de regels toegediend

Joris Moonens, Agentschap Zorg en Gezondheid

"Zo'n inspectie is altijd een momentopname, het is niet omdat er op de dag van de inspectie 11 verpleegkundigen te weinig zijn, dat dat elke dag zo is", nuanceert Joris Moonens. "Het nijpende tekort aan verpleegkundigen is een structureel probleem op de arbeidsmarkt waar de woonzorgcentra zelf niet altijd aan kunnen doen".

"Op de lijst van verhoogd toezicht sta je meestal wel een tijdje. Vaak zijn de mankementen niet van de één op de andere dag oplosbaar". Eerder werden ook het wzc Moretus, Lozanahof en Park Lane uit Antwerpen en wzc Vorderstein uit Schoten op de "zwarte lijst" gezet.

Momenteel staan er 17 woonzorgcentra onder verhoogd toezicht, terwijl er in heel Vlaanderen meer dan 820 wzc's zijn. "De meeste slagen er toch nog altijd in om kwalitatieve zorg en dienstverlening aan te bieden", besluit Moonens.

Meest gelezen