Foto ter illustratie

De Lijn wil politie op bussen na incidenten, burgemeester Gent: "Iedereen moet verantwoordelijkheid opnemen"

Burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) van Gent vraagt dat alle betrokken partijen hun verantwoordelijkheid opnemen om incidenten op lijnbussen te vermijden. "Ook De Lijn". Eerder had de vervoersmaatschappij om politietoezicht op de bussen gevraagd, na verschillende incidenten van en naar de Blaarmeersen in Gent. Morgen zit de stad Gent samen met De Lijn, NMBS, de spoorwegpolitie en Gentse politie om die extra maatregelen te bespreken.

De incidenten met jongeren op bussen van De Lijn naar recreatiedomein Blaarmeersen in Gent volgen elkaar in sneltempo op. Vorige week woensdag raakte een bus beschadigd, zaterdag werd een chauffeur belaagd en zondag waren er opnieuw 2 incidenten. Woordvoerster Karen Van der Sype: "Het mooie weer heeft ook gisteren een aantal jongeren naar de Blaarmeersen gelokt. Die gingen vrij baldadig tekeer, vooral toen zij 's avonds terug naar het Sint-Pietersstation wilden. Twee van onze bussen hebben politiebegeleiding moeten vragen, maar toch is de ruit van een van de bussen gesneuveld".

De jongeren gingen baldadig tekeer, vooral toen ze 's avonds terug naar het Sint-Pietersstation wilden

Woordvoerster van De Lijn, Karen Van der Sype

Het eerste incident deed zich voor rond 18 uur, toen een chauffeur passagiers van de Blaarmeersen naar het station wilde vervoeren. "Toen de chauffeur de jongeren oppikte, was er sprake van een zeer agressieve sfeer", zegt Van der Sype. "De chauffeur voelde zich onveilig, er is politie aan te pas gekomen en die heeft de bus geëscorteerd naar het station. Een uurtje later is er een bus opgevorderd door de politie om de grote groep jongeren die aan de Blaarmeersen stond versneld naar het station te brengen. De jongeren hebben zich toen behoorlijk agressief gedragen in de bus en daarbij is een ruit gesneuveld."

Politietoezicht op de bussen is nodig

De Lijn heeft vandaag samengezeten met de vakbonden om te bekijken welke maatregelen er moeten genomen worden. Dat gesprek is "constructief verlopen", meldt de vervoersmaatschappij. De Lijn wil ook snel een gesprek met de politie. "Wij willen dat de veiligheid van onze chauffeurs gegarandeerd wordt en dat onze voertuigen ongehinderd hun dienst kunnen vervullen", legt Van der Sype uit. "Wij gaan de politie vragen om niet enkel escortes te voorzien, maar ook om op onze bussen aanwezig te zijn."

Bekijk hier de reactie van woordvoerster Karen Van der Sype in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Of er op dat voorstel ingegaan zal worden, is nog afwachten. In de marge van de gemeenteraad laat de Gentse burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) optekenen dat iedereen zijn verantwoordelijkheid moet opnemen. "Gewoon vragen dat de politie het allemaal oplost? Neen, ook De Lijn heeft haar verantwoordelijkheid." De Clercq verwijst naar Lijnspotters en Lijncontroleurs die de maatschappij zelf kan inzetten om een zeker toezicht te houden op de bussen.

Gewoon vragen dat de politie het allemaal oplost? Neen, ook De Lijn heeft haar verantwoordelijkheid

Burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD)

Morgen overlegt de stad Gent met zowel De Lijn, als de NMBS, de spoorwegpolitie en de Gentse politie over eventuele extra maatregelen. 

Naast het incident op de bus in Gent, was er ook nog een incident op een trein van Brussel naar Oostende. Die viel stil omdat jongeren aan de noodrem hadden getrokken. Een aantal jongeren verliet de trein en liep op de sporen. Volgens onze informatie gaat het mogelijk om dezelfde jongeren die eerder al problemen veroorzaakten op een bus van De Lijn aan de Blaarmeersen, maar de politie kan dat voorlopig niet bevestigen.

Beluister: "Sfeerbeheerders" proberen de rust te bewaren op de Blaarmeersen

Meest gelezen