Rob Engelaar Fotografie

Gasprijs vanmorgen lager dan net voor inval in Oekraïne (maar prijs blijft wel hoog)

Op de groothandelsmarkt heeft de gasprijs vanmorgen lager gestaan dan de prijs op de dag net voor de Russische inval in Oekraïne. De prijs noteerde rond de 83 euro per megawattuur (MWh), net voor de inval was dat ruim 87 euro.

Naar een verklaring voor de lage prijs vandaag is het, zoals wel vaker, wat gissen. Volgens experte Moniek de Jong van de Gentse Universiteit kan er sprake zijn van een gevoel van "opluchting". 

"De betaaltermijn voor Russisch gas is voorbij, die liep van 19 tot 22 mei. Er werd gevreesd dat veel afnemers niet in roebel zouden betalen, zoals Rusland wil, en dat Rusland daarna het gas zou afsluiten naar verschillende landen. Dat is niet gebeurd. Ofwel heeft Rusland dus gebluft, ofwel is er toch in roebel betaald."

Geen verdere afsnijding van Russisch gas

Een andere bron uit de sector, die anoniem wil bijven, bevestigt: "De impact van het feit dat Finland afgesneden wordt van Russisch gas, is kleiner dan verwacht. En grote bedrijven zouden beslist hebben toch in roebel te betalen. De aanvoer van Rusland naar Europa ligt nog altijd in lijn met de hoeveelheden die de klanten bestellen."

Anders gezegd: op dit moment zijn nog altijd Finland, Polen en Bulgarije afgesloten van Russisch gas, maar de vrees was dat méér landen dat lot zouden ondergaan, als vergelding voor het niet betalen in roebel.

Toch is er nog niet meteen reden om te juichen. Om de zaken even in perspectief te plaatsen: de gasprijs lag een jaar geleden, in mei 2021, rond de 18 euro per MWh. En dat was geen uitzonderlijk lage prijs. 

Prijs blijft hoog

Ook blijft de gasprijs voorlopig nog op het huidige, hoge niveau, van zowat 85 euro en meer.  Contracten die nu worden afgesloten voor levering in de herfst, noteren tegen de 90 euro per MWh. Dat betekent dat de verwachting is dat de dagprijs op dat moment nog hoger zal liggen. Gas blijft dus duur in vergelijking met vroeger. 

Meest gelezen