N-VA wil minder fastfoodhoreca in centrum Leuven: “Is nefast voor lokale handel”

Oppositiepartij N-VA vindt dat er te veel fastfoodhoreca is in Leuven. Die restaurants zijn nefast voor de Leuvense handel, klinkt het. En dus moeten er beperkingen komen en weer een beter evenwicht tussen winkels, horeca en andere ontspanning. De Leuvense schepen van Handel begrijpt de bekommernis van de oppositie.

In Leuven gaat het aantal kleinhandelszaken achteruit, ten voordele van fastfoodhoreca. Dat zegt oppositiepartij N-VA, die daarover cijfers heeft opgevraagd bij de commissie middenstand van de Leuvense gemeenteraad. Daaruit blijkt dat het aantal handelszaken met bijna zes procent gedaald is ten opzichte van tien jaar geleden, van 40,5 naar 34,7 procent. Het aantal horecazaken is dan weer met vier procent gestegen van 25,3 naar 29,4 procent. Vooral in de Tiensestraat, de Parijsstraat en de Brusselsestraat nam het aantal restaurants toe.

“We zien dat de reguliere handel in Leuven achteruit gaat”, zegt gemeenteraadslid Katrien Houtmeyers (N-VA). “Als je kijkt naar de horeca, zien we dat er een omgekeerd effect speelt. Het probleem zit vooral in de toename van de fastfoodhoreca, dat is negatief voor de sector want de reguliere handel moet net groeien en niet krimpen.” 

Daarom vraagt N-VA maatregelen aan het Leuvense stadsbestuur. “Er moeten een aantal beperkingen opgelegd worden. In het centrum van Brussel willen ze de horeca weren uit het voetgangersgedeelte. In Boom is er een tijdelijke stop op kebabzaken. Leuven moet als stad ook acties houden om die lokale handel aan te trekken door budget in te zetten en een betere ondersteuning te geven. Bij lokale handel denken we aan kledingzaken, schoenenwinkels, waar Leuven het verschil kan maken ten opzichte van andere steden. Die zijn stilaan uit de stad vertrokken.”

Fastfood en studenten

Schepen van Handel Johan Geleyns (CD&V) geeft toe dat er een overaanbond van fastfoodhoreca is in Leuven: "Fastfood en studenten dat gaat natuurlijk samen, maar het klopt dat in bepaalde wijken het aanbod serieus begint toe te nemen. We zijn samen met andere centrumsteden aan het bekijken hoe we daar tegen kunnen optreden, maar evident is dat niet. We denken dat bijvoorbeeld aan een vergunningensbeleid in de toekomst. Want het gaat niet alleen om fastfoodhoreca, maar ook om koffiezaken of kappers die je massaal terugvindt in bepaalde wijken. Het is alleszins een bekommernis die we met de oppositie delen."

Meest gelezen