Direct naar artikelinhoud
Belangrijk nieuwsAnderlecht

Zoekactie naar gewapende man in school in Anderlecht afgelopen, nog geen verdachte opgepakt

Zoekactie naar gewapende man in school in Anderlecht afgelopen, nog geen verdachte opgepakt
Beeld Marc Baert

De zoekactie in de school ‘Institut de la Providence’ in Anderlecht is afgelopen en de politie heeft de veiligheidszone opgeheven. Dat meldt de lokale politie van de zone Brussel Zuid. Eerder vandaag was een man met een wapen, vermoedelijk een alarmpistool, de school binnengedrongen en de man had daarbij een schot gelost. Voorlopig is nog geen verdachte opgepakt.

Getuigen zagen maandagnamiddag omstreeks 14.00 uur hoe een persoon die een handwapen bij had, een school in de Habermanstraat in Anderlecht binnenstapte. Even later weerklonk ook een schot.

“Maar er zijn geen gewonden gevallen en er is ook geen projectiel gevonden”, zegt politiewoordvoerster Sarah Frederickx. “Mogelijks ging het dus om een alarmpistool. Iedereen die in het gebouw aanwezig was, werd in veiligheid gebracht, en de school werd volledig doorzocht.”

Die zoekactie leverde niets meer op, waarna de veiligheidszone die rond de school was ingesteld, werd opgeheven. De lokale politie is wel nog op zoek naar de verdachte. Het Brusselse parket heeft intussen een onderzoek geopend naar de feiten.

“De dader werd tijdens het doorzoeken van het gebouw niet aangetroffen”, zegt parketwoordvoerster Sarah Durant. “Hij zou voor de aankomst van de politiediensten reeds de vlucht hebben genomen. In de nabijheid van de school werd een alarmpistool aangetroffen, dat in beslag genomen is voor verder onderzoek. Meerdere getuigen van de feiten worden momenteel verhoord door de politiediensten.”

Video wordt geladen...

Volgens de politie zou ook een leerkracht bedreigd zijn, maar de juiste omstandigheden van het hele incident zijn nog onduidelijk. Even werd vermoed dat er een gijzeling bezig was, maar dat klopt niet, aldus de politie.

Een leerkracht van de school getuigt aan HLN dat de man in het zwart gekleed is en een bivakmuts droeg. Voor het incident stapte de man een klaslokaal binnen en riep hij dat hij de directie wilde zien. “We hebben hem niet binnen gelaten”, zei de leerkracht. “Hij is dan beginnen roepen en we zijn allemaal gevlucht. We zijn waren heel bang.”

Volgens een getuigenis van een leerling was er heel wat paniek na het incident. “Verschillende mensen waren aan het huilen”, klinkt het. “De leerkrachten zeiden dat we naar de turnzaal moesten vluchten. Daar hebben we een uur of twee moeten wachten. Nadat we gefouilleerd werden door de politie, mochten we de school verlaten.”

Zoekactie naar gewapende man in school in Anderlecht afgelopen, nog geen verdachte opgepakt
Beeld Marc Baert