“Het is tijd voor nultolerantie”: vakbonden zijn incidenten op bussen naar de Blaarmeersen beu

Het was de voorbije weken al druk op de Blaarmeersen. Maar bij de uittocht loopt het vaak mis. ©  fvv

GENT -

Zondagavond zijn er opnieuw opstootjes geweest op bussen van De Lijn tussen de Blaarmeersen en Gent-Sint-Pieters. De vakbonden eisen extra maatregelen. De vervoersmaatschappij vraagt alvast aan de politie om mee te rijden als de sfeer op de bussen agressief wordt.

Bert Staes

Zondagavond was de sfeer op de bussen tussen het Sint-Pietersstation en de Blaarmeersen bij de uittocht op het recreatiedomein opnieuw grimmig. Dat bevestigt De Lijn maandag.

De politie werd er twee keer bijgehaald. Een eerste keer rond 18 uur, toen een chauffeur van De Lijn zich bedreigd voelde door jongeren die op terugweg naar huis waren van de Blaarmeersen. Die bus kreeg politiebegeleiding tot aan het station. Op een latere bus van hetzelfde traject liep het opnieuw mis. Toen sneuvelde een ruit van het voertuig.

Nultolerantie

De vakbonden zijn de incidenten beu. Vorige week was al eens een ruit gesneuveld en zaterdag kwam de politie eraan te pas bij een ander incident. In Melle viel zondagavond een trein stil nadat iemand aan de noodrem had getrokken, maar dat ging volgens de NMBS dan weer over jongeren die op de terugweg van de kust waren.

“We maken ons grote zorgen over de veiligheid van onze collega’s en ook de exploitanten die op dezelfde lijnen rijden”, klinkt het bij het ACV. “De Lijn moet zijn verantwoordelijkheid opnemen. Er is een nultolerantie nodig tegen agressie en bedreigingen.”

“Wie wil in godsnaam gaan werken met het idee in het achterhoofd dat je kan worden aangevallen, dat je kan worden overmeesterd door een grote groep jongeren, die in niets meer vreugde blijken te scheppen dan vernielingen aan te richten en mensen aan te vallen?”

Politie

Maandag overlegde De Lijn met de vakbonden. Dinsdag heeft burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) overleg samengeroepen met De Lijn, de NMBS, de Gentse politie en de spoorwegpolitie.

“We hebben dezelfde insteek als de vakbonden: agressie tegen ons personeel kan niet”, zegt Karen Van der Sype van De Lijn. “Wij vragen dat de politie niet alleen de bussen escorteert, maar ook mee rijdt aan boord op momenten dat de sfeer verhit is.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen